Във великотърновското село Арбанаси днес беше поставен абсолютен рекорд, който вероятно ще бъде вписан и в книгата на Гинес - над 4500 души от цялата страна се събраха и станаха част от най-голямата сватба. Събитието ще бъде запомнено заради идеята - хиляди съмишленици заедно да пресъздадат старите български традиции. Изключително зрелищната беше и организация - младоженците и всички гости, облечени в автентични народни носии, седнаха на трапеза от бели месали дълга километър и половина, разположена на живописните поляни край селото.

Арбанаси, Велико Търново

Традицията повелява тежката българска сватба да почва с наддаване и крадене на булката. Младоженците Георги Георгиев от Луковит и Ива Янчева от Бургас се венчаха в храма на един от манастирите в Арбанаси, а после си казаха „Да" и пред хилядите гости, които ги посрещнаха на поляните край селото.

Ива Георгиева - булка: Вълнението е много голямо, но се чувствам прекрасно, една моя мечта се осъществи току що. Няма как да не съм щастлива, това е нещото, което съм искала много време.
Георги Георгиев - младоженец: Следва тежкият път и сладкия път на семейния живот. Следват отговорностите, които носи семейният живот и даде Господ много малки отговорности.

На събитието присъства нотариус, който удостовери наличието на рекордния брой сватбари. Над двеста фолклорни състава от цялата страна поздравиха младоженците, които посрещнаха гостите с боб сервиран в глинени паници, върху бели месали на земята.

- Това е много красиво нещо, аз се чувствам в свои води в момента.

- Уникално е за мен, аз съм любител на българският фолклор, на всичко българско, тук е цялото ми семейство, потапям се в един век, в който не съм била.

- Българското трябва да се върне!

Инициаторите на събитието от Сдружение „Лудогорение" заявиха, че има десетки желаещи влюбени двойки от цялата страна, които мечтаят за автентична българска сватба като тази.