В своето 14-то новогодишно обръщение германският канцлер Ангела Меркел признава, че 2018 г. е била тежка политическа година. А през новата 2019 г. в Германия, освен европейски вот ще има местни избори в три от източните провинции, които могат да са решаващи за бъдещето на правителството на Меркел.

Същевременно в Берлин започва най-голямото европейско тържество на открито, което има вероятност да се окаже и последното с фойеверки. Защо - вижте от Мария Стоянова.

В своето традиционно обръщение към германците Ангела Меркел започна този път със самокритика. В сянката на оттеглянето й от лидерския пост на консервативния Християн-демократичен съюз и на редица предизвикателства като климатичните промени, миграцията и тероризма, тя призова за сплотеност по света и в Германия.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Мисля тази вечер, преди всичко, за изключително трудната политическа година, която си отива. Знам, че много от вас роптаеха срещу правителството. Първо ни трябваше дълго време да съставим кабинет, после имаше кавги и занимания с нас самите.
Ангела Меркел: Германия трябва да поеме по-голяма отговорност в света

Ангела Меркел: Германия трябва да поеме по-голяма отговорност в света

Германия трябва да поеме по-голяма отговорност в света и да отстоява убежденията си. Това посочва германският канцлер Ангела Меркел в новогодишното си...

От ранния следобед, нетърпеливи да се включат в най-голямото парти на открито в Европа, вече се тълпяха около Бранденбургската врата. Зад нея в западна посока има 2 км оградено пространство. На сцената се очакват диджей Бобо, Бони Тайлър, Йигъл Ай Чери, Нико Сантос.

Ханс-Михаел Дирдорф, турист: Искам да видя фойерверките на живо. Досега само по телевизията съм ги виждал.

Именно около тях се завихри бурна дискусия в Берлин. Оказва се, че те предизвикват значително замърсяване на въздуха с фини прахови частици.

Мерки за сигурност в Германия в навечерието на Нова година

Мерки за сигурност в Германия в навечерието на Нова година

В Германия засилват мерки за сигурност в навечерието на Нова година. Около изградените вече сцени се поставят метални бариери и бетонни блокове. Особе...