НОВИНИ

Най-голямото европейско тържество за Нова година тази вечер е в Берлин

В своето 14-то новогодишно обръщение германският канцлер Ангела Меркел признава, че 2018 г. е била тежка политическа година. А през новата 2019 г. в Германия, освен европейски вот ще има местни избори в три от източните провинции, които могат да са решаващи за бъдещето на правителството на Меркел. Същевременно в Берлин започва най-голямото европейско тържество на открито, което има вероятност да се окаже и последното с фойеверки. Защо - вижте от Мария Стоянова.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
19:48, 31.12.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

В своето традиционно обръщение към германците Ангела Меркел започна този път със самокритика. В сянката на оттеглянето й от лидерския пост на консервативния Християн-демократичен съюз и на редица предизвикателства като климатичните промени, миграцията и тероризма, тя призова за сплотеност по света и в Германия.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Мисля тази вечер, преди всичко, за изключително трудната политическа година, която си отива. Знам, че много от вас роптаеха срещу правителството. Първо ни трябваше дълго време да съставим кабинет, после имаше кавги и занимания с нас самите.
;

От ранния следобед, нетърпеливи да се включат в най-голямото парти на открито в Европа, вече се тълпяха около Бранденбургската врата. Зад нея в западна посока има 2 км оградено пространство. На сцената се очакват диджей Бобо, Бони Тайлър, Йигъл Ай Чери, Нико Сантос.

Ханс-Михаел Дирдорф, турист: Искам да видя фойерверките на живо. Досега само по телевизията съм ги виждал.

Именно около тях се завихри бурна дискусия в Берлин. Оказва се, че те предизвикват значително замърсяване на въздуха с фини прахови частици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светът посреща Новата 2019-та година
Светът посреща Новата 2019-та година
Новогодишните празненства в Лондон ще носят послание към европейците
Новогодишните празненства в Лондон ще носят послание към европейците