Кое е най-голямото и най-скъпото дърво в Европа? Това е елхата на Ватикана, която е висока 21 метра.


Коледните дръвчета са неотменна част от празниците в много страни по света. В началото на декември хиляди хора идват на площад "Свети Петър" във Ватикана, за да присъстват на запалването на светлините на коледното дърво. То представлява ела, висока 21 метра, докарана от Северна Италия. Тази традиция е започната от папа Йоан Павел Втори през 1982 г.

Тази година събитието бе съпътствано и от откриването на скулптура, изобразяваща библейска сцена и направена от 700 тона венециански пясък. Автори на пясъчните фигури са художници от САЩ, Холандия, Русия и Чехия.

А най-голямото коледно дърво в Италия се намира в град Губио. То е колкото цяла планина и се състои от 8,5 километра лампички. Традицията да се очертае коледно дърво по този начин датира от 1981 г. и е включена в Рекордите на Гинес.

Най-скъпото коледно дърво в Европа е в Мюнхен. Защото е от злато. За направата му са били използвани 63 килограма чисто злато. Златното коледно дърво е високо три метра и не е изненада, че е под 24-часова охрана.