Най-голямото планинско хоро се изви днес край петото от Седемте рилски езера - Бъбрека. В него участваха над 400 танцьори, както и много граждани. С планинското хоро организаторите от фондация "Нашият дом е България" ще кандидатстват за рекорд на Гинес.

В инициативата се включиха 7 фолклорни танцови състави, облечени в носии от 7-е етнографски области у нас.

Още от сутринта ансамблите посрещаха туристите край всяко от езерата, създавайки празнично настроение. По обяд те се събраха на голямата поляна край петото езеро - Бъбрека, където танцьорите "изписаха" България. Това стана пред разгънат на поляната край езерото български трибагреник, дълъг 25 метра.

Юлиян: Гордея се, че съм българин, радвам се, че съм тук.

След това всички се хванаха на най-голямото планинско хоро, което се изви на 2200 метра надморска височина.

БНТ: На такава височина играли ли сте досега хоро?

Йордан Методиев: Не, за първи път играем и да се повтаря всека година и все повече хора да има и да се обича българското.
Асен Колев: Прекрасното е, че има много млади хора,това означава, че фолклорът е жив, България ще пребъде.
Арх. Пламен Мирянов, фондация "Нашият дом е България": Целта е да се покаже разнообразието, колоритът на българската носия, на фолклора ни, на нашите традиции и обичаи, на най-красивата сцена, която за мене е Рила планина.

Най-дългото планинско хоро донесе много приятни емоции и за туристите, дошли да се насладят на природните красоти в тази част на Рила.