Светкавичен отговор на заплахи за териториалната цялост и сигурността, на която и да е страна-членка на НАТО. Tова е само една от целите пред най-голямото учение на Алианса "Единен тризъбец" в Норвегия. Силите за бързо реагиране са 5000 войници.

С най-елитните части на НАТО се срещна екипът на "По света у нас", който отразява учението на място.

Това са силите за бързо реагиране на НАТО, които би трябвало за по-малко от 30 дни да реагират на каквато и да е криза, в която и да е страна-членка на НАТО. Те са ефективни, мобилни и бързи.

бриг. ген. Анджело Ристуча, Сили за бързо реагиране на НАТО: Ние трябва да сме 100% подготвени. Това е голямо предизвикателство, тъй като никога не знаем срещу каква конкретна заплаха можем да се изправим. Така че винаги тренираме за най-лошия сценарий.

На ниво батальон Силите реагират за по-малко от 5 дни. Под командването на Италия в Норвегия са испанци, норвежци, словенци и черногорци - всички със свои войници в Силите за бързо реагиране.

кап. Джузепе Тарантино, Сили за бързо реагиране на НАТО: Целта ни в това учение е да подобрим взаимодействието между националните контингенти, да действаме бързо и координирано.

Испанският и норвежкият батальон защитават град Фолдал. Италианците, словенците и черногорците атакуват.

полк. Габриело Санчес, 21-а механизирана бригада, Кордоба, Испания: Бойната група под мое командване е съставена от две механизирани роти, по една танкова, инженерна и поддържаща. Ние забавяме врага, който настъпва във Фолдал, а словенците го отбраняват.

Всички над 2500 войници, участващи в тази операция, са прекарали последните дни на открито при минусови температури.

капитан Данко Ковачевич, армия на Черна гора: Защо е трудно? Първо - заради времето. Последните 9 дни прекарахме навън, заемайки отбранителни позиции. Спим на открито, без палатки. В условия, максимално близки до реалните.

Учението "Единен тризъбец" се провежда в населени градове и села и на територия от 60 хиляди квадратни километра в северна и централна Норвегия.