С над тридесет спортни мероприятия в програмата на най- активните училища за 2017 година, учебното заведение в село Кочан, община Сатовча, спечели голямата награда. В конкуренцията на още 370 училища от цялата страна, децата на Кочан бяха най- активни по време на Европейския ден на спорта. В училището обаче няма физкултурен салон и през зимата часове по физическо почти не се провеждат.

Благоевград

В училище Христо Смиренски в село Кочан учат над 280 ученици. Въпреки че това е най-голямото учебно заведение в община Сатовча, то няма физкултурен салон. Проблемът с липсата на закрита спортна база не е от вчера.

Гълъб Чаушев, директор на СУ “Христо Смирненски” – село Кочан:
"Имахме преди 4-5 години при последното раздаване на средства, че ще получим пари, но в последния момент бяхме отхвърлени, не знам по каква причина".

Двама учители по физкултура успяват да правят чудеса. Училищните отбори по тенис маса, волейбол и футбол са сред най- добрите в област Благоевград.

Динко Кумбаров, учител по физическо възпитание и спорт:
"Виждате ги с най-голямо желание излизат навън".
Веселина Узунова:
маме огромно желание тук да има физкултурен салон".

За решаване на проблема с липсата на физкултурен салон ръководството на училището в Кочан вече получи подкрепа от първата българка с рекорд в скока на височина Йорданка Благоева.

Йорданка Благоева, почетен председател на Съюза по аеробика: "Поех този ангажимент. Ще бъда не знам колко щастлива, ако успея на тези хора да помогна, защото там има толкова много деца и такова топло посрещане те заслужават. Много са активни и заслужават това".

Учители и ученици не губят надежда, че скоро и в тяхното училище ще има закрита спортна база. Такава каквато вече има в далеч по малките села в община Сатовча.