НОВИНИ

Най-голямото военно учение в черноморския регион започна в Ново село

Най-голямото учение в Черноморския регион за 2017 година започна от военния полигон в Ново село. 25 хиляди военни от 22 страни - членки и партньори на НАТО участват в 18 учения в рамките на многонационалното „Сейбър Гардиън 2017“. България, Румъния и Унгария са страни-домакини. В България пристигна четиричленна инспектираща група от Русия, която също ще наблюдава учението. Учението „Сейбър Гардиън 2017“ приключва на 20 юли.

Александър Марков
от Александър Марков
17:31, 11.07.2017
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

С кратка военна церемония бе даден старт на учението „Сейбър Гардиън 2017“. Най-мащабното учение тази година събира 25 000 военни от десетки страни. В България се провеждат 7 учения с 4 000 български и 6 000 чужди военни.

вицеадмирал Емил Ефтимов, заместник-началник на отбраната: Аз наистина очаквам една динамична среда, в която всички участници от учението, както споменахме вече 22 съюзни и партньорски държави, ще достигнат пълни оперативни способности в резултат на бойното сглобяване.

Другите тренировъчни полигони са Корен, Шабла, Безмер и Бургас. В учението, което се планира от една година, ще има стрелби с лекострелкови оръжия, артилерия, бронирани машини, ПВО, учения с хеликоптери, самолети...

ген.-майор Джон Гронски, заместник-командващ на Сухопътните сили на САЩ в Европа: В учението „Сейбър гардиън“ демонстрираме една невероятна способност за възпиране чрез съсредоточаване на бойната мощ на многонационалната дивизия. Дивизията включва танкови, пехотни, инженерни, артилерийски, военновъздушни формирования и специални сили.
;

По време на учението бойни части от 2-ри кавалерийски полк от Въоржените сили на САЩ ще прекосят Унгария, Румъния и България на път за Грузия през Черно море. Целта е това да стане бързо.

„Сейбър Гардиън 2017“ е изцяло отбранително учение, което няма за цел да провокира никого, бяха категорични неговите командири. Напротив - целта е да се повиши оперативната съвместимост между страните-членки на НАТО и техните партньори.

В същото време в България пристигна и руска инспектираща група съгласно Виенския документ от 2011 г. за укрепване на доверието.

БНТ: Има руска наблюдателна група тук. Те ще наблюдават ли учението и какво точно ще наблюдават всъщност?
вицеадмирал Емил Ефтимов, заместник-началник на отбраната: Да, наистина има руски наблюдатели и това е съвсем нормално. Ние анонсирахме и направихме и необходимото анонсирани и известие за това учение, така че е нормално да имаме наблюдатели. Те ще наблюдават това, което пожелаят. Очакваме ги днес следобед на Ново село. Тяхното посещение е планирано и организирано съгласно възприетите стандарти.
ген.-майор Джон Гронски, заместник-командващ на Сухопътните сили на САЩ в Европа: Ние се радваме, че тук ще има руски наблюдатели. Всичко става въпрос за прозрачност. И прозрачността намалява възможността да се постигне неразбиране за това, което една държава прави. И затова считам, че всяка една държава в Европа, била тя член на НАТО, или извън НАТО, следва да провежда своите учения по един прозрачен начин.

Учението „Сейбър Гардиън 2017“ приключва на 20-и юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на район Средец събират подписка срещу разширяването на зелената зона
Жители на район "Средец" събират подписка срещу разширяването на зелената зона
Намалиха присъдата на мъжа, който блъсна и уби две деца край Лесидрен
Намалиха присъдата на мъжа, който блъсна и уби две деца край Лесидрен