НОВИНИ

Част от най-известните ръкописи на Софроний Врачански бяха показани във Враца

Тридневни тържества започнаха във Враца по случай поредица от годишнини, свързани с живота и делото на Софроний Врачански. Той е един от най-големите български будители и небесен покровител на Врачанска епархия.

bnt avatar logo
от БНТ
20:53, 17.09.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Три от единайсетте най-известни ръкописи на св. Софроний бяха показани в историческия музей във Враца. Това са първият Софрониев препис на „История славянобългарска", направен през 1765 г. в гр. Котел, както и сборник с църковни слова Часословец и Първият видински сборник.

Пламен Митев, историк: Браво на Врачанската митрополия, че се е ангажирала с такъв форум, който да отдаде заслуженото на Софроний Врачански, като български архиерей, български будител и като първия български национален политически водач. Длъжни сме да признаем неговите заслуги пред националното ни възраждане.

Софроний е първият проповедник на български език в църква, първи преписва Паисиевата история, първият просвещенец, равен на Волтер и Русо, първият конспиратор, който създава тайно общество за освобождението на България.

Н. В. Пр. Врачански митрополит Григорий: Да почетем заедно и заедно да отдадем дължимото на паметта на този велик син на православната ни църква и на българския народ, чието свято име и до днес продължава да буди родолюбиви чувства на признателност във всяко българско сърце.

Приживе Софроний сам се нарече грешник, но историята го поправи с ореола на светец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френската полиция евакуира около хиляда мигранти от импровизиран лагер
Френската полиция евакуира около хиляда мигранти от импровизиран лагер
Отбелязваме Деня на София днес
Отбелязваме Деня на София днес