НОВИНИ

Най-късно до края на 2020 г. митниците трябва да са изцяло електронизирани

До 2020 година българските митници трябва да са въвели пълно електронно управление на процесите. Това става ясно от проекта на Секторна стратегия за развитие на електронното управление в Агенция “Митници” – “е-Митници” 2014-2020 г., който е публикуван за обществено обсъждане. Въвеждането на цялостна електронизация на митниците произтича от глобалната реформа в областта на Митническия съюз на ЕС.

bnt avatar logo
от БГНЕС
12:03, 23.09.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
късно края 2020 митниците изцяло електронизирани

“Това е втората глобална и революционна реформа в европейското митническо законодателство, след обединяването през 90-те години на множеството от регламенти в митническата област в кодифицирано митническо законодателство на Съюза”, става ясно от Секторната стратегия.

“Най-същественото и революционното обаче е, че Митническият кодекс на Съюза налага прилагане на правния принцип, а именно всички митнически и търговски операции да се обработват по електронен път и че във всяка една държава членка, чрез информационните и комуникационни системи за митническите операции да се предлагат еднакви улеснения на икономическите оператори”, пишат авторите на документацията.

Въвеждането на “е-Митници” ще се реализира с финансови средства от европейската програма “Добро управление”, държавен бюджет и целеви субсидии, като за целта ще бъдат разходвани десетки милиона лева. Очакванията са първите средства над 10 млн. лв. да започнат да се усвояват още от декември 2016 г.

През 2017-2018 г. ще се усвоят 7,5 млн. лв. за “изграждане на резервиращ център за гарантиране непрекъсваемостта на специализираните системи; Използване на услуги предоставяни от държавната и ЕС „облачна“ инфраструктура на национално и европейско ниво”. Други 7,6 млн. ще бъдат платени например за “осигуряване на хардуерни и комуникационни ресурси за специализираните информационни системи”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивалът НОЩ-ПЛОВДИВ се открива днес
Фестивалът НОЩ-ПЛОВДИВ се открива днес
В Луковит се открива Национален събор Млечният път на България през вековете“
В Луковит се открива Национален събор "Млечният път на България през вековете“