Най-луксозният затвор в света - това определение получи хотел "Риц" в столицата на Саудитска Арабия - Рияд. 381 високопоставени лица бяха разпитани в най-мащабната антикорупционна акция, станала известна като стратегията "Риц". Повечето от разследваните след няколко месеца под ключ в хотела сключиха споразумения и върнаха милиарди. Това включваше конфискация на активи в недвижими имоти, търговски дружества, ценни книжа и пари в брой. От няколко дни луксозният хотел отново е просто хотел.

Тримесечният престой на стотици високопоставени висши държавни служители, министри и дори принцове от саудитското кралско семейство в най-луксозния затвор в света, в Риц Карлтън в столицата на Саудитска Арабия-Рияд, доведе до връщането в държавната хазна на близо 106 млрд. долара.

Според високопоставени представители на няколко министерства в Рияд, всички затворени в луксозния хотел са били разследвани тайно две години и срещу тях са били събрани неоспорими доказателства за корупция и злоупотреби.

Ако не бяха върнали исканите им суми , можеха да участват в процес с предопределен край , и освен това, да изчакат развитието му в съвсем истински арест вместо в петзвезден лукс.

От няколко дни хотелът отново отвори вратите си за клиенти и нищо не подсказва, че съвсем доскоро просторните фоайета и коридори са били превърнати във временни спални за част от задържаните, защото многобройните семейства на арестуваните принцове от саудитското кралско семейство и другите високопоставени арестанти са били заели всички налични стаи.

Сега персоналът е щастлив, че отново работи в нормални условия, клиенти не липсват, а туристите в Рияд посещават "Риц" като задължителна туристическа атракция. Разглеждат с любопитство и двете вековни дървета в зимната градина - маслина на 600 години, докарана от Ливан и 400 - годишна сейба - дървото на живота според вярванията на някои латиноамерикански народи.

Като атракция все повече почитатели печели и най -известната сграда в столицата, чието име е Кралската кула, но често я наричат и "Отварачката", защото дизайнът ѝ наподобява този уред. Сградата, в чието подножие е друг супер луксозен хотел от може би най - известната и скъпа верига в света, е собственост на най - богатия от доскорошните затворници - принц Алуалид бин Талал, за когото се твърди, че е върнал на кралството около 7 милиарда щатски долара.