Най-малко 10 души загинаха, а повече от 40 бяха ранени след взрив на кола бомба в афганистанската столица Кабул. Отговорност за атентата поеха талибаните. Междувременно от щабквартирата на НАТО потвърдиха, че при "бойни действия" са загинали двама военнослужещи - американец и румънец, но без да уточняват повече подробности.

Натъпканата с експлозиви кола се взривява в силно охраняваната Зелена зона в Кабул, близо до един от пропускателните пунктове. Смята се, че кварталът е относително сигурен, защото в него се намират щабквартирата на НАТО, посолството на САЩ и правителствени сгради. Нанесени са сериозни материални щети на намиращите се наблизо здания и автомобили.

Бисмилла Ахмади, очевидец: Тъкмо пристигахме, когато чухме взрива. Всички прозорци на колата ни се счупиха и после не знам какво се случи. Бяхме зле когато ни извадиха.

Отговорност за нападението поеха талибаните.

Кабул е залят от вълна на насилие през изминалите дни. В понеделник кола-бомба се взриви близо до общежитие за чужденци. Загинаха 16 души, ранените бяха повече от 100. Това става на фона на твърденията на САЩ, че преговорите им за мир с талибаните са към приключване.

В Кабул американският специален пратеник Залмай Халилзад е представил на президента на Афганистан принципно споразумение за прекратяване на 18-годишния конфликт.

Предвижда се в следващите пет месеца Вашингтон да отзове от Афганистан 5 400 военнослужещи. Анализатори обаче се опасяват, че напрежението в страната ескалира и тя е на ръба на гражданска война.