НОВИНИ

Най-малко 14 души са ранени след земетресението в Япония

Трус със сила 7,4 по Рихтер разлюля префектура Фукушима. За кратко беше издадено предупреждение за цунами, но вълните стигнали брега, бяха с височина до метър и половина. Намиращите се в района няколко атомно електрически централи не са засегнати.

bnt avatar logo
от БНТ
19:22, 22.11.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Земетресението е регистрирано около 6 часа местно време. Епицентърът му е бил на 25 км дълбочина, край бреговете на префектура Фукушима. Според японската сеизмологична служба силата му е била 7,4. Първоначално американските сеизмолози обявиха, че магнитудът му е бил 7,3, но след това го намалиха на 6,9. Последва предупреждение за цунами.

Жителите на Фукушима и съседните префектури бяха призовани да се евакуират.

Работник от Сендай: "Бях в офиса си, когато усетих земетресението, така че напуснах сградата. После обаче се върнах да работя. Да, но дойде предупреждението за цунами, така че пак излязох."

По-късно предупреждението беше отменено, а до брега достигнаха вълни с височина не повече от метър и половина.

Жителите на района обаче се върнаха към най-кошмарните си дни от март 2011 година, когато трус със сила 9 разлюля земята и предзивика мощно цунами. Жертва на природните стихии станаха повече от 18 хиляди души. Последва и тежка авария в АЕЦ Фукушима. Възстановяването й продължава, но днес работата там беше временно спряна. Според японски сеизмолози днешното люлеене е последствие от голямото земетерсение от 2011 година. Те предупредиха, че в близките дни може да се очакват още земетресения в района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Найден Зеленогорски: Очевидно е, че има една сериозна атака към РБ
Найден Зеленогорски: Очевидно е, че има една сериозна атака към РБ
Болниците в Благоевград продължават да работят с пръстови идентификатори
Болниците в Благоевград продължават да работят с пръстови идентификатори