НОВИНИ

Най-малко 16 души загинаха при сблъсъци в Кашмир

Най-малко 16 души загинаха при боеве между индийската армия и бунтовници в оспорвания регион на Кашмир, предаде Франс прес, цитирайки изявление на индийската полиция, която се опасява, че е възможно насилието, рязко ескалирало в последните дни, да продължи. Според местни жители ранените са над 50.

bnt avatar logo
от БТА
18:29, 01.04.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света
души загинаха сблъсъци кашмир

При сблъсъци в южната част на град Шринагар са загинали трима индийски войници, 11 души, смятани за бунтовници и двама мирни граждани. Градът е столица на индийската част на Кашмир, но Пакистан има претенции към него.

В града се състояха и протести. Училищата ще останат затворени утре поради нови призиви за протести, отправени от мюсюлманските сепаратисти. В някои части на провинцията полицията наложи ограничения върху движението на хора и на автомобили и спря движенето на влаковете, за да се предотврати ескалация на насилието.

Индия обвинява Пакистан, че предоставя оръжие и обучение на бунтовниците от Лашкар-е-тайба, както и други въоръжени групи в Кашмир. Исламабад отрича обвиненията.

Хималайското плато Кашмир е де факто разделено между Пакистан и Индия. Делхи и Исламабад се борят за контрол над района от 1947 г. и в индийската част има сепаратистки бунт.
Пакистан осъди боевете като "глупава убийствена лудост". "Подобни отвратителни действия от страна на окупационните сили само укрепват решимостта на кашмирците", се казва в комюнике на пакистанското външно министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общо осем медала за българските гимнастички на Световната купа в София
Общо осем медала за българските гимнастички на Световната купа в София
Виетнам и Китай призоваха за сдържаност в споровете в Южнокитайско море
Виетнам и Китай призоваха за сдържаност в споровете в Южнокитайско море