Най-малко 44 души загинаха, а над 130 бяха ранени при въздушен удар срещу център за задържане на мигранти в Либия. Сред жертвите има много деца и жени. Все още не е ясно кой е извършил атаката. От ООН заявиха, че нападението е "равносилно на военно престъпление".

Това е останало от Центъра за задържане на мигранти в Триполи. При въздушния удар в него имало около 600 мигранти и бежанци от различни африкански държави.

Отман Муса, мигрант от Нигерия: Някои бяха ранени, други загинаха, докато се опитваха да избягат. Под руините все още има хора. Искаме ООН да ни помогне, защото това място е опасно.

От ООН призоваха за незабавно разследване на атаката.

Чарли Яксли, говорител на Върховния представител на ООН за бежанците: Тази трагедия можеше да бъде предотвратена. Преди два месеца при подобна атака пострадаха двама мигранти. Тогава настояхме бежанците да бъдат евакуирани.

За удара международно признатото либийско правителство и силите на маршал Хафтар, които от три месеца се опитват да превземат Триполи, взаимно се обвиняват.

За мигрантите от Африка Либия е транзитна държава по пътя към Европа. Предполага се, че в различни центрове в страната има около 6 хиляди бежанци, предимно от Еритрея, Етиопия, Сомалия и Судан. Либийските центрове за задържане са под контрола на милиции, които са обвинявани в жестоки изтезавания.