Бедствие в Индонезия: най-малко 62 души са загинали, а над 584 са ранени, след като цунами удари бреговете на островите Ява и Суматра. Предполага се, че е предизвикано от изригването на вулкана Анак Кракатау. Районът е опустошен, а разрушенията са огромни.

Цунамито е ударило бреговете на Ява и Суматра в 21:30 ч. местно време. Преди това не е имало задействано предупреждение за опасност от цунами. Вълната е помела сгради и къщи, коли са преобърнати и отнесени, дървета са изтръгнати. Пътищата са блокирани от отломки.

Бях заспала. Удари в мега, в който синът ми затвори хотелската врата. Не разбрах какво ме удари, ръката ужасно ме заболя. Имам леки наранявания, но съпругът ми е със счупен крак“, споделя пред медии пострадала жителка.

Норвежки фотограф, който се намирал на плажа в западната част на остров Ява, разказва пред BBC, че вълните са били две - първата - по-слаба, а втората - с унищожителна сила. Опустошени от вълната са курорти на двата острова, между които се намира Зондския проток - свързващ Яванско море с Индийския океан.

Властите предупреждават, че броят на жертвите ще нарасне.

Спасителни екипи се опитват да достигнат хората в най-тежко пострадалите райони.

В момента няма информация за движение на нова вълна, но предупреждението за опасност от цунами остава в сила до 25 декември. Туристите и местните хора на островите до Зондския проток са предупредени да стоят далеч от брега.

Вулканът Кракатау се намира на остров, който се появи при вулканично изригване през 1927 година. Той се активизира през последните месеци и бълваше лава, а вчера е изригнал половин час преди вълната да удари брега. Изригването на вулкан може да причини свлачище под водата, а горещата лава може да разтопи и да измести скали и да предизвика повдигане на земната повърхност, което на свой ред да задейства цунами.

На 26 декември 2004 година цунами в Индийския океан, предизвикано от земетресение, загинаха 226 000 души в 13 страни, от които близо 120 000 в Индонезия.

Броят на жертвите в Индонезия расте, ново земетресение на остров Сумба

Броят на жертвите в Индонезия расте, ново земетресение на остров Сумба

Броят на жертвите след земетресенията и цунамито в Индонезия продължава да расте. Спасители откриха телата на 34 студенти по теология в църква на един...