НОВИНИ

161 цивилни са убити, 1440 ранени при опита за преврат в Турция

161 убити и 1440 ранени в опита за преврат в Турция, без да се смятат превратаджиите. Тези данни съобщи в извънредно обръщение турският премиер Бинали Йълдъръм. Турският президент предупреди, че "метежът е към своя край". Ердоган обяви, че участниците в бунта ще платят висока цена. Вече има около 1563 задържани, заради участието си в опита за преврат. Убити са 16 от организаторите на метежа. Започнаха и оставки в армията. Уволнени са петима генерали и около 30 полковници. Изтребители обстрелваха позиции на метежници. Турският генерален щаб вече е под контрола на проправителствените сили. Около 60 войници, които бяха блокирали мост над Босфора се предадоха. Турският президент призова привържениците да останат на улиците, докато обстановката се нормализира.Турският парламент ще се събере днес на извънредно заседание след опита за преврат. Премиерът Бинали Йълдъръм свиква заседание за 15 часа. Вижте хронологията на събитието ТУК

bnt avatar logo
от БНТ
11:03, 16.07.2016 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Нощ на експлозии и престрелки в Турция и часове на неясно бъдеще. Опитът за преврат започна късно снощи - с разполагането на танкове на мост над Босфора. Час по-късно метежниците се опитаха да превземат държавния телевизионен канал TRT.

Манифестът им беше прочетен от водеща на телевизията. В него разбунтувалите се военни обявиха, че искат в страната да бъде установена демокрация и да бъдат зачитани човешките права.

Организаторите на преврата се опитаха да установят контрол и над Си Ен Ен -Тюрк. От телевизията обявиха, че не могат да излъчват, защото в сградата са влезли военни. След това се чуха изстрели.

Една от мишените на метежниците беше парламентът. Те го обстрелваха с хеликоптери.

Атакуваха и генералния щаб на армията. Началникът на генщаба генерал Хулуси Акар беше държан като заложник няколко часа. Превратаджиите обстрелваха и централата на разузнаването. Експлозии имаше и в района на летищата в Истанбул и в Анкара.

В телефонно интервю от курортния град Мармарис турският президент призова привържениците си да излязат по улиците и да не допуснат метежа да успее. Симпатизантите на Ердоган изпълниха призива му и застанаха пред танковете.

Който до сутринта контролира улиците, той ще е победител, обясняваха експерти. По улиците започнаха престрелки между полицаи и военни. Обстрелван беше и хотелът, в който беше Ердоган в Мармарис. Атаката взе две цивилни жертви.

Няколко часа по-късно турският президент вече беше в Истанбул. Негови верни военни наложиха контрол над летището. Заобиколен от привърженици, Ердоган се закани, че организаторите на бунта ще "получат необходимия отговор".

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Турция има избрано правителство, избран президент. И ние ще продължим да изпълняваме задълженията си до край. Няма да оставим страната ни на тези окупатори.

Изтребители атакуваха позициите на метежниците. Танковете, които бяха разположени около правителствените сгради бяха обстрелвани. Хеликоптер, с който разбунтувалите се военни атакуваха, беше свален.

Турция осъмна в хаос, недоумение и несигурност.

Сутринта около 60 войници, които бяха блокирали мост над Босфора, се предадоха.

Танковете на метежниците бяха преместени. А участниците в преврата - арестувани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От първо лице: Ситуацията в Измир след опита за преврат в Турция
От първо лице: Ситуацията в Измир след опита за преврат в Турция
Още коментари от журналистите Даниела Кънева и Емил Спахийски
Още коментари от журналистите Даниела Кънева и Емил Спахийски