Поне 90 загинали и десетки ранени при експлозия на кола -бомба на контпролен пункт в сомалийската столица Могадишу, съобщи международна организация, работеща в страната. Отговорност още не е поета, но подобни нападения в Сомалия обикновено са дело на свързаната с Ал Кайда ислямистка групировка Ал Шабааб.

Експлозията е станала в сутрешния час пик. Сред жертвите има много студенти, тръгнали на лекции, 17 полицаи и двама турски граждани, уточниха властите.

Според очевидци ударът е нанесен до група турски инженери, работили по строителството на местен път.

Анкара потвърди смъртта на двама турски граждани. Турция е основен донор на Сомалия след глада през 2011 г. и заедно с правителството на Катар финансира изграждането на редица инфраструктурни проекти.

Сред пострадалите са и пътниците в маршрутка.

Али Абди Адам - жител на Могадишу: Избухна когато слизах от микробуса. Отивах на работа. Кракът ми пострада.

Ислямистката групировка Ал Шабааб се опитва да дестабилизира правителството, подкрепяно от ООН и части на Африканския съюз, които постепенно се оттеглят.

Сомалийската армия трябва да поеме отговорността за сигурността в страната догодина, но мнозина се съмняват в нейната готовност. Има и подозрения, че ислямистката гупировка е проникнала в държавните структури и органите за сигурност.

През октомври 2017 г. камион -бомба избухна до цистерна с гориво в Могадишу. Разразилата се огнена буря взе близо 600 жертви.

Сомалия е разкъсвана от конфликт от 1991г, когато войнстващи лидери на кланове свалиха диктатора Сиад Баре, а после се обърнаха един срещу друг. Догодина в Сомалия за първи път от десетилетия ще има свободни избори.

Борисов и Захариева изпратиха съболезнования за жертвите на атаката в Сомалия

Борисов и Захариева изпратиха съболезнования за жертвите на атаката в Сомалия

Министър-председателят Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева изпратиха съболезнования до колегите си от Сомалия по повод кървавия бомб...