Земетресение със сила 8.1 по Рихтер разтърси южната част на Мексико. Съобщава се за най-малко пет жертви. Епицентърът на труса е във водите на Тихия океан. Дълбочината му е 70 километра. След предупреждението за цунами се появиха вълни с височина 70 сантиметра, но е възможно те да надвишат три метра. Земетресението е усетено и в столицата Мексико сити. Един човек е загинал и в Гватемала.

Силното земетресение разтърси южно Мексико малко преди полунощ, местно време. Хората излязоха на улицата. Европейският средиземноморски сеизмологичен център определи магнитуда на 8.1 по скалата на Рихтер. Епицентърът на труса е на 87 километра югозападно от град Пихихяпан, в щата Чиапас, но беше усетено и в столицата Мексико сити, където на места токът угасна.

" Беше много силно. Всички слязохме по аварийното стълбище", разказва очевидец.

Трусът продължил около минута. Сред жертвите има загинали в щатите Чиапас и Табаско. Училищата там няма да работят. Президентът Енрике Нието е в контакт с националния център по бедствията. Разрушения има и в съседна Гватемала. Предупреждение за цунами беше издадено, не само в Мексико, но и в Гватемала, Салвадор, Коста Рика, Никарагуа, Панама и Хондурас. Вълните могат да надвишат три метра.

Трус от 8 по Рихтер удари Мексико (СНИМКИ)

Трус от 8 по Рихтер удари Мексико (СНИМКИ)

Земетресение с магнитуд 8 по Рихтер бе регистрирано в Тихия океан, до южното крайбрежие на Мексико, съобщи Геофизическият институт на САЩ.