НОВИНИ

Най-малко шест души загинаха при земетресението в Албания

Силно земетресение в Албания отне живота на най-малко шестима души. Десетки са ранени. Трусът, с магнитуд от 6,4 по Рихтер, нанесе много щети и разрушения. От Министерството на външните работи засега нямат информация за загинали и ранени българи.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:47, 26.11.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Мощното земетресение е било регистрирано на 10 километра под повърхността, в района на Дуръс - адриатическият град и околностите са най-силно пострадали.

Не се знае точния брой на рухналите и напукани сгради. Спасителни екипи издирват затрупани хора. В силно пострадалата зона все още няма електричество, а комуникациите са нарушени.

Имало е няколко вторични труса след първоначалното разлюляване. Те са били усетени както в албанската столица, така и в Италия и съседни балкански страни, включително и България.

В Тирана не се съобщава за жертви, има сериозни материални щети.

Сградата на българското посолство е напукана от трусовете. Няма пострадали наши сънародници, съобщи за БНТ консулът ни в Тирана Благой Петров.

Благой Петров, Консул на България в Тирана: За щастие нямаме данни за пострадали българи. Дано така и да остане. Държим връзка с цялата българска общност. Дали сме и телефони - който има познат, да може да ни звъни, ако има нужда от нещо. При нас щетите са по-скоро отваряне на щетите от предишното земетресение. Извикали сме групата, която отговаря за посолството, да направи оглед и да види дали се налага евакуация. За момента няма такива данни" .

Същият район в Албания беше разтърсен през септември от трус с магнитуд 5,6, определен от властите тогава като най-силното земетресение за последните три десетилетия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор
Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор
Опасна тераса застрашава преминаващите по Главната улица на Пловдив
Опасна тераса застрашава преминаващите по Главната улица на Пловдив