Изкуствен сняг за новогодишните тържества насипват властите Москва в градския център сред като руската столица преживява най-топлия си декември от 1886-та година. В същото време от руския Далечен изток съобщават за температури от минус 50 градуса по Целзий. Термометрите в Якутия не са показвали повече от минус 40 в началото на месеца.

Руските метеоролози отчитат, че 2019-та година е била най-топлата за страната от началото на измерванията. Изкуственият сняг в столицата предизвиква шеги в социалните мрежи като "с московския бюджет може да се купи всичко, дори и зима."

На 18 декември градът отчете рекордните за месеца 5,6 градуса. Застудяване и снеговалеж се очакват едва в последните часове на тази година. Засега снегът идва от московските ледени пързалки.

Меката руска зима се разглежда като още едно доказателство за глобалното затопляне. През последните 30 години средните зимни температури в Москва са се покачили с 4 градуса, но тази година руското лято беше белязано и от необичайно ниски стойности.

На 4 900 километра от Москва, в Якутия спешните служби са на крак заради екстремни студове. Днес в 12 места са регистрирани стойности 45 градуса под нулата. Най-студено е във Верхоянск- градче до Полярния кръг.

Евгени Потаров - кмет на Верхоянск: За съжаление термометърът работи само до минус 39 и винаги показва толкова.

Училищата във Верхоянск остават отворени до минус 52 градуса. 200 дни в годината градчето не вижда положителни стойности на термометъра.