НОВИНИ

Най-младият депутат от Израел пред БНТ: Целта ни е да помогнем на страната ви

Орен Хазан е най-младият депутат в Израелския парламент, член на управляващата партия "Ликуд" и известен с темпераментия си характер и остри изказвания по редица теми. Защо нарича себе си "голям приятел на България", какви са отношенията между Израел, САЩ и Русия и има ли край на конфликта с Палестина? С него се срещна Джанан Дурал.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:00, 21.09.2018
Чете се за: 02:31 мин.
У нас

36-годишният Орен Хазан е наследствен политик. Баща му също е бил част от управляващата в Израел "Ликуд". Той е най-младият говорител на Кнеста, участвал е и във военна комисия. В продължение на няколко години развива бизнес в България.

Орен Хазан, депутат от "Ликуд": Много се вълнувам, че съм тук - здрасти - когато се качих на самолета си направих снимка, а сестра ми ми писа - отдавна не съм те виждала толкова усмихнат. Много обичам България, живял съм тук две години, вярвайте ми - в Израел няма по-голям приятел на страната ви от мен. Защо? Защото вие сте топли хора, усмихнати, приличаме си. За мен е чест да дойда тук, в качеството си на депутат от Израел, на представител на Кнеста. Срещнах се с ваши депутати, министри. Целта ни е една - ако може Израел да подпомогне вашата страна, да го направим. Помощта далеч не се изчерпва само с финанси, напротив - добрите идеи, познанията, технологичните знания - това са много по-ценни неща.

Името на Хазан често е замесено в скандали, многократно е критикуван и от съпартийците си за твърде острите думи, които употребява. Твърди, че не е грешка на младостта, а жар. Държи първенството по най-дълги речи от парламентарната трибуна.

Орен Хазан, депутат от "Ликуд": Не ме интересува какво говорят, не мисля и че е толкова важно как казваш нещо. Важни са хората, обикновени хора. Един депутат не може само да гласува закони и да участва в заседания. Най-важната задача на политиците, е да защитават исканията на своите избиратели, дори това да означава да го правят на висок тон.

Не изключва някой ден да се кандидатира за премиерския пост. Не крие и симпатиите си към американския президент Доналд Тръмп и неговата политика и обича да се сравнява с него.

Орен Хазан, депутат от "Ликуд": Светът се променя - навсякъде политическият елит се обновява. Доналд Тръмп - може и на години да не е млад, но неговите идеи са новост за американската политика. Виждаме млади лидери в Австрия, във Франция, дори в Нова Зеландия - няма да се изненадам, ако насленикът на Бенямин Нетаняху е под 40-годишен. Всички се смяха, когато Тръмп обяви, че се кандидатира и казваха - о, това е Орен Хазан на Щатите. Е, сега той е в Белия дом, нали?

На въпрос очаква ли подкрепа от други държави по света за признаване на Ерусалим за столица на Израел, депутатът отговаря така:

Орен Хазан, депутат от "Ликуд": Надяваме се да получим такава. Засега имаме повече критики, отколкото подкрепа, но съм уверен, че с времето това ще се промени. Колкото до България - неотдавна вашият премиер беше в Израел и даде заявка, че ще разкрие консулство в Ерусалим. Това е добро начало, а и нашите две държави винаги са били в прекрасни отношения.

За възхода на крайнодесните движения и партии по света Хазан коментира следното:

Орен Хазан, депутат от "Ликуд": Както казах - светът се променя, променят се и възгледите на хората. Политическата коректност вече не "на мода". Аз съм за това. Не може вечно да си затваряме очите за всички проблеми, с които сме заобиколени. Никога не можем да знаем какви предизвикателства ни предстоят, не знаем какви са опасностите. В настоящата ситуация, в която целият свят е изправен пред терористична заплаха, при продължаващата война в нашия регион, да имаш силна армия не е без значение. Силна армия и силни политици. Колкото до България - вие най-добре знаете от какво се нуждаят вашите въоръжени сили - самолети, хеликоптери и т.н. А аз мога да ви кажа едно - в наши очи имате съюзник.

Депутатът коментира и инцидента със сваления руски самолет в Сирия.

Орен Хазан, депутат от "Ликуд": Войната не е детска игра. Колкото до този конкретен инцидент - във въпросния момент, нашите части вече не са били във въздушното пространство на Сирия. Това е нашата истина и можем да я докажем.

Темата за конфликта между Израел и Палестина предизвиква много и различни емоции.

Орен Хазан, депутат от "Ликуд": Тук става дума за сблъсък на религии, не на два народа. На хора с радикални идеи, които се борят за целта си с цената на всичко.

Всеки месец обаче този конфликт взима цивилни жертви и от двете страни.

Орен Хазан, депутат от "Ликуд": Преди седмица загубих свой близък приятел. Рано сутринта, отивал до магазина. Наръгали са го без причина. Жена му му казала - отиди сега, за да не чакаш на опашка. Единствената му вина била, че е евреин. Наръгали са го без причина. Никога няма да приема това за нормално. Единственото, което искаме, е да живеем спокойно в собствената си държава. Моля се тази спирала от насилие да приключи, но знам, че това ще отнеме много време.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 86 души вече са загиналите при потъването на ферибота в Танзания
Най-малко 86 души вече са загиналите при потъването на ферибота в Танзания
Ще засегне ли Брекзит модата на Острова?
Ще засегне ли Брекзит модата на Острова?