"Касперски Лаб" - най-голямата европейска компания, специализирана в разработване на антивирусен софтуер, е регистрирала вчера 45 000 хакерски атаки в 74 страни, като най-голям брой опити за заразяване са били извършени в Русия, съобщи ТАСС. Атакувани са били компютри на най-големи компании и ведомства, включително Сбербанк, Мегафон, Министерството на вътрешните работи и Министерството на извънредните ситуации.

© БТА

Използван е бил инструмент, създаден от Агенцията за национална сигурност на САЩ, каза Едуард Сноудън, бившият служител на агенцията, направил разкрития за шпионската й програма.

Мащабите на масираната кибератака с т.нар. вирус изнудвач, който иска да се извърши плащане, за да се деблокира операционната система, се оказаха глобални, отбелязва телевизия Евронюз.

Засега никой не е поел отговорност.

Според специалисти от компанията за антивирусни продукти "Аваст" те са регистрирали 57 000 заразявания в 97 страни, като основните мишени са били Русия, Украйна и Тайван, съобщи Ройтерс.

Азиатски страни съобщиха днес, че засега няма информация за големи хакерски нападения срещу тях. В Китай са били атакувани гимназии и университети.

За най-много атаки бе съобщено във Великобритания, където е била засегната здравната система и се е наложило да бъдат връщани пациенти, защото болниците не са имали достъп до компютрите си.

Една от мишените в Испания е била телекомуникационната компания "Телефоника", но атаката е била ограничена до някои компютри от вътрешната й мрежа и не се е отразила на клиентите или услугите ѝ.

Засегнати са били малък брой организации, базирани в САЩ, защото хакерите, изглежда, са започнали кампанията си с удари по компании в Европа, каза един от ръководителите на софтуерната компания "Симантек".

Кибератака с вирус, искащ откуп, засегна компютри по целия свят

Кибератака с вирус, искащ откуп, засегна компютри по целия свят

Кибератака от типа вирус, искащ откуп, засегнала компютри по целия свят, породи безпокойство сред властите и експертите по киберсигурност, отбелязват...

​Британски и испански болници имат съмнения за кибератака към тях

​Британски и испански болници имат съмнения за кибератака към тях

Британски и испански болници са атакувани от хакери и съобщават за проблеми с информационните технологии и телефонните връзки.

Още по темата Мащабна кибератака