НОВИНИ

Повече чужденци осиновяват деца от Пловдив и областта

Семейства от САЩ са номер 1 сред чуждестранните осиновители на деца от Пловдив и областта. Веднага след това се нареждат двойките от Италия. Според данните на Регионалната дирекция за социално подпомагане тенденцията е международното осиновяване да е водещо, въпреки огромния брой на чакащи за дете българи.

bnt avatar logo
от БНТ
09:54, 15.03.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Само за последната година 27 от децата, вписани в регистрите за осиновяване в Пловдивска област, вече се отглеждат в истинска семейна среда, но зад граница. Броят на осиновените у нас е по-малък.

"В чужбина кандидат-осиновителите нямат претенции относно пол, възраст, етнос, както и имат готовност и желание за отглеждане на деца със специфични потребности", казва Емилия Иванова, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане" - Пловдив.

У нас обаче ситуацията е малко по-различна, въпреки, че само в Пловдив 133 семейства чакат, за да осиновят дете.

"Може да се каже, че профилите на кандидат-осиновителите не съвпадат с характеристиките на децата, вписани в регистъра на деца за осиновяване на територията на област Пловдив", уточнява Иванова.

Семействата от Америка често осиновяват и по-големи българчета.

"Ще бъдем много щастливи да имаме желаещи от България да осиновят големи деца, но това е труден процес в България. Децата над 10-годишна възраст участват много активно в този процес и за мен е изключително важно детето да е сигурно, спокойно и то само да иска да бъде осиновено", обяснява Недка Петрова, директор на Комплекса за социални услуги на деца и семейства в Пловдив.

Социалните са категорични, че преди да разрешат осиновяване в чужбина правят всичко възможно децата да останат в България.

"Не на всяка цена осиновяване, не на всяка цена реинтеграция, не на всяка цена това, което ние възрастните сме решили", подчертава Петрова.

Гордост на експертите от социалния комплекс в Пловдив са две момиченца. За тях осиновител у нас не се е намерил, тъй като са родени глухонеми. След заминаването им за Америка децата вече говорят английски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свободата според Вилдерс и Льо Пен
Свободата според Вилдерс и Льо Пен
Страхът ли е в основата на случая с отец Паоло и бежанците?
Страхът ли е в основата на случая с отец Паоло и бежанците?