Най-ниските температури през май у нас ще са между 3 и 8 градуса, а най-високите - между 27 и 32 градуса, съобщи Марияна Попова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. По думите ѝ през май се очаква средната месечна температура у нас да бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 17 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 15 и 17 градуса, в планините - от 2-5 градуса по високите им части над 2000 метра, и до 12-14 градуса в по-ниските планински части.

© БТА

Месечната сума на валежите ще бъде средно около нормата, която е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планинските и припланинските райони - от 70 до 140 литра на квадратен метър. Очаква се повечето от валежите да са неравномерно разпределени като обхват и интензивност.

След преминаването на студения атмосферен фронт в края на април, в началото на май температурите ще се нормализират, но атмосферата ще се лабилизира. Отначало главно в западната половина от страната ще има условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност и за превалявания от типа на краткотрайните, съпроводени от гръмотевична дейност. Възможни са и градушки. Впоследствие, в средата на десетдневието, явленията ще обхванат цялата страна, ще бъдат и по-интензивни.

Към края на първото и в началото на второто десетдневие на май се очаква временно и относително стабилизиране на атмосферата. Вероятността за валежи е по-малка. Температурите ще се повишат. От около средата на второто до към средата на третото десетдневие на май има повишена вероятност отново да бъде с чести превалявания, главно през втората половина от деня и в първата половина от нощта. Ще има и гръмотевични бури, с временно усилване на вятъра, на места и с градушки. В отделни дни са възможни и по-интензивни валежи. Повече слънце ще има в сутрешните часове. Температурите слабо ще се понижат.

През последните дни от май тенденцията ще е към постепенно намаляване на динамиката на атмосферата и се очакват по-високи температури, прогнозира Марияна Попова.

© БТА