НОВИНИ

Най-новият британски самолетоносач акостира в Портсмут

Новият британски самолетоносач "Кралица Елизабет" акостира в пристанището в Портсмут, Южна Англия. Така завърши първото му пробно плаване, продължило седем седмици. Премиерът Тереза Мей го нарече символ на Великобритания като морска сила.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:13, 16.08.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Гордостта на британския флот навлезе в пристанище Портсмут тази сутрин под възторжените възгласи на хиляди хора, дошли да го приветстват. В най-тясната част на пристанището от двете страни на кораба оставаха по 20 метра. Това е най-големият и най-модерен британски кораб. Изграждан в продължение на осем години в корабостроителница в Шотландия, "Кралица Елизабет" беше пуснат на вода през юни.

65 000-тонният самолетоносач е дълъг 280 метра, с палуба колкото три футболни игрища, която е в състояние да приеме 40 самолета, може да изминава по 500 мили на ден. Екипажът му в момента е 700 души, но може да достигне до 1000 души. Лично премиерът Тереза Мей дойде да го посрещне в Портсмут.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: "Великобритания може да се гордее с този кораб и с това, което той представлява. Той изпраща ясен сигнал, че Великобритания изгражда новата си и позитивна роля на световната сцена, и като глобална сила ще работим заедно с нашите приятели и съюзници в света."

Мей изтъкна, че като член на НАТО и постояннен член на Съвета за сигурност на ООН страната носи отговорност за поддържането на международниая ред, основан на либералните ценности.

Самолетоносачът струва 3 милиарда британски лири. за момента на него не могат да се разполагат самолети, но изпитанията за това ще започнат в началото на следващата година. За Великобритания предстои изграждането на още един кораб от същия клас, наречен "Принцът на Уелс".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са фирмите, подали жалби срещу тол системата през годините?
Кои са фирмите, подали жалби срещу тол системата през годините?
Спортисти и музиканти подкрепиха диабетния лагер на Асоциация „Докосни дъгата
Спортисти и музиканти подкрепиха диабетния лагер на Асоциация „Докосни дъгата"