НОВИНИ

Най-оптимистичният срок за приемане на еврото е 1 януари 2022 година

България ще премине от левове към евро от 1 януари 2022 г. в най-оптимистичния вариант. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по време на граждански диалог, организиран от представителството на Еврокомисията у нас, на което специален гост беше заместник - председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис. Ще има ли рязко увеличение на цените след еврозоната и какво ни очаква - вижте в репортажа на Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:24, 28.01.2019 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Два основни въпроса вълнуваха хората на днешната среща със зам. - председателя на Еврокомисията и с нашия финансов министър - ще се вдигнат ли цените след като приемем еврото и какво ще се случи с доходите ни? Министър Горанов беше категоричен - негативните реакции срещу еврото не са подчинени на икономическата логика.

Владислав Горанов: Примери от последно присъединили се държави показва, че подобни ценови изменения, дори и да ги има, не са свързани толкова със смяната на валутата, колкото с ускорените темпове на конвергенция по отношение на доходите. Нормално е, когато заплатата на този, който произвежда хляб расте, като фактор на производство, тогава и цената на хляба да се увеличи.

Владислав Горанов припомни силната връзка между лев и евро в условията на валутен борд, в който се намираме от 20 години.

Владислав Горанов: Дали ще използваме купончето, което издава БНБ, защото ние сме на купонна система в момента, или еврото, което е оригинала - ще бъдат използвани като средство за размяна, не би трябвало да има никаква разлика.

Според зам. - председателя на европейската комисия Валдис Домбровскис, страната ни не само няма да загуби от приемането на еврото, но и ще спечели, а с това и българите.

Валдис Домбровскис, зам. - председател на Европейската комисия: От страна на Европейската комисия ние приветстваме желанието на България да се присъедини към еврозоната и към валутния механизъм като първа стъпка. Смятам, че членството на страната ви в еврозоната ще има много предимства за икономиката ви - ще доведе до намаляване на лихвените проценти, намаляване на транзационните разходи, прозрачност на цените и таксите, както и ще улесни движението на гражданите и бизнеса. Освен това ще направи България по-атрактивна за инвеститорите.

Евродепутатът от ЕНП Ева Майдел коментира, че в голямата си част негативните реакции срещу еврото се дължат на липсата на достатъчно информация.

Ева Майдел, евродепутат, ГЕРБ: Преди една година девет от десет не бяха добре информирани за това, какво ни очаква, ако станем член на Еврозоната - какви са ползите от еврозоната, това води до това, че фалшиви новини, дезинформация могат много по-лесно да достигнат до българските граждани.

Според данните изнесени от евродепутата след влизането в еврозоната българите, които живеят в чужбина и пращат пари на роднините си тук, ще спестяват годишно общо 1 млрд. лева от банкови такси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Емоционален концерт за Лейди Гага в Лас Вегас
​Емоционален концерт за Лейди Гага в Лас Вегас
​Оперират планово бразилския президент заради нападението с нож през септември
​Оперират планово бразилския президент заради нападението с нож през септември