НОВИНИ

"Най-после" - историческа среща между патриарх Кирил и папа Франциск

Единството се гради по общия път - това заявиха след историческа среща главата на Римокатолическата църква папа Франциск и руския патриарх Кирил - лидер на най-голямата православна общност. Двамата се срещнаха в Куба и се обявиха за единство на християните. Срещата е първата подобна от схизмата между католици и християни през 11 век и е заредена с огромен символизъм.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
10:05, 13.02.2016
Чете се за: 01:12 мин.
По света

"Най-после!", възкликна папа Франциск, докато прегръщаше руския патриарх Кирил в малката, облицована в дърво ВИП стая на летище Хосе Марти в Хавана. "Щастлив съм да те поздравя, скъпи братко", отвърна патриарх Кирил. Единият, облечен в бяло, другият в черно. Двамата седнаха и разговарях в продължение на два часа. "Сега всичко е по-лесно", каза патриах Кирил на папа Франциск.

Двамата църковни лидери подписаха съвместна декларация, в която изразяват съжаление от загубата на единството между християните. Това е първият подобен документ от схизмата между католици и православни през 1054 г. Декларацията съдържа призив към международната общност да защитава заплашените християни в Близкия изток, изразява загриженост за свободата на изповядване на религия, не само в бившите комунистически държави, където атеизмът доминираше десетилетия наред, но и в цяла Европа. Папата и патриарх изразяват своята вяра в семейството и брака, като основа на обществото.

Двамата църковни лидери засягат и конфликта в Украйна, изразяват надежда, че може да се сложи край на напреж ението между гръцките католици и православните християни и подканват всички църкви да работят заедно за възстановяване на мира в страната. И двамата описват срещата като разговор между братя.

Папа Франциск: "Разговаряхме като братя. Имаме едно и също кръщение. И двамата сме представители на църквата, разговаряхме за нашите църкви и сме единодушни, че единството се гради по общия път.


Кирил - патриарх на руската православна църква: "Резултатите от разговора ми позволяват да ви уверя, че двете църква ще могат да работят заедно за защита на християните по света."


;

Папата подари на руския патриарх мощехранителница с късче от мощите на Свети Кирил, архиепископ на Александрия през пети век, който е почитан и от католиците, и от православните. Франциск подари на Кирил и потир. От своя страна руският патриарх подари на Франциск малка реплика от иконата на Казанската Света Богородица.

Първата среща между папа и патриарх след схизмата е тази между Павел Шести и Константинополския патрирах Афинагор през 1964 година на втория Ватикански събор, но това е първата среща между глава на римокатолическата църква и патриарх на Русия след разделението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са най-желаните подаръци за Св. Валентин
Кои са най-желаните подаръци за Св. Валентин
Вселенският патриарх приветства срещата на руския патриарх и папата
Вселенският патриарх приветства срещата на руския патриарх и папата