НОВИНИ

Най-продължителният студ за последните 30 години у нас

От утре се очаква нова порция обилни снеговалежи, но само в Родопите и по Черноморието, а от четвъртък ще има затопляне в останалата част на страната. Това прогнозира в студиото на "Денят започва" климатологът Георги Рачев. По думите му температурите няма да спадат по-ниско от това, което са в момента.

продължителният студ последните години нас
bnt avatar logo
от БНТ
16:57, 09.01.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Ниските температури над страната се оказват уникално явление, по думите на климатолога Георги Рачев. И то не, защото и преди не са падали до толкова ниски стойности, а защото този път студът и леденият вятър се задържат по-дълго време.

Георги Рачев - климатолог
Тази обстановката е уникална поне за един период от 30 години поради простата причина, че е ужасно дълга. В София отрицателните температури, ледените дни, се задържат цяла седмица и не само да имаме леден ден, да имаме максимална температура -2, а ние имахме максимална температура -11,5.

Вятърът трябва да стихне, за да омекне и времето, допълва още Рачев.

Георги Рачев - климатолог
Вятърът сега в Североизточна България ще стихне, но идва нов средиземноморски циклон, който в момента е в източното Средиземноморие и това, което се вижда в момента това е валежната зона и сините петна над Източна България това са новите порции снеговалеж в Източна България и Родопите. Снеговалежите започват още утре привечер и ще продължат и в сряда. Над останалата част от страната в същия този период от четвъртък до неделя ни чака леко затопляне - на юг термометрите може да прескочат и 0-та. Следващата седмица ново захлаждане, но без да бие рекордите от последните дни.

Иначе ни чакат още два циклона през следващите зимни месеци. Те ще натрупат доста сняг, който ще осигури добри условия за ски по планините чак до Великден.

Февруари ще е по-топъл, с повече валежи, очаква ни и топла пролет-прогнозира Георги Рачев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Линдзи Вон се връща на пистата
Линдзи Вон се връща на пистата
Алеите в Морската градина се превърнаха в писти за шейни
Алеите в Морската градина се превърнаха в писти за шейни