Липсата на медицински сестри е проблем навсякъде, но най-остър е недостигът им в детските отделения. За това алармират от университетската болница „Свети Георги" в Пловдив, където, за да привлекат кадри, предлагат стипендии за студентите от специалността здравни грижи.

Деца от цяла Южна България се лекуват в Педиатричната клиника на университетската болница, където сестринският персонал е на ръба на допустимото.

проф.Иван Иванов, началник на клиника по Педиатрия: В момента ние имаме 42 сестри, нас ни трябват поне 56. При такъв сестрински състав, чиято възраст средна е над 50 години. Ние в бъдеще ще ставаме все по-малко и по-малко и вече сигурно ще дойде време, когато трябва да съкращаваме легла.

Сега следването за медицинска сестра продължава 4 години, след което тепърва може да се специализира педиатрия. От гилдията настояват да се върнат старите по-кратки образователни стандарти.

Калина Йочкова, старша сестра в клиника по педиатрия: Когато закриха профила детска медицинска сестра се усети отлив от детско здравеопазване. Децата са 1 специфично звено и грижата за тях е по-специфична.

Последните увеличения на цените на клиничните пътеки в педиатрията, пулмологията и акушеро-гинекологията са вдигнали с 300 лева заплатите на сестрите в тези отделения, казват от болницата.

Ивелина Божинова, главна сестра на УМБАЛ "Св Георги": И сега вече те са доста по-спокойни. Като средна брутна работна заплата за болницата мед специалисти получават между 1 600 и 1 700 лева.

За да привлече ценните кадри, болницата отпуска стипендия от 200 лева на месец за студентите по здравни грижи. Покриват се и семестриалните такси. Завършилите имат ангажимент да сключат 5-годишен договор със здравното заведение, а ако финансирането е било за половината време на следването - трудовият договор е за 3 години.