НОВИНИ

Най-силното земетресение от век насам разлюля Мексико

Вече са обявени 33 жертви на мощното земетресение с магнитуд 8,2 по Рихтер, което разлюля южната част на Мексико и беше усетено чак в столицата Мексико Сити. Епицентърът е в Тихия океан, на 88 км от бреговете на щата Чиапас. След земетресението еднометрови вълни заляха бреговете на Мексико. Последваха десетки вторични трусове. Това е най-силното земетресение от един век насам.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:05, 08.09.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Силното земетресение разтърси южните брегове на мексиканския щат Чиапас десетина минути преди полунощ местно време. Трусът разлюля сгради чак в столицата Мексико сити - на 1000 км от епицентъра.

- Чувахме как пукат сградите, осветлението изгасна. Прегърнах една приятелка и се разплаках. Много се изплаших, не бях преживявала такова нещо.

Мощният трус активира звукови аларми на система за ранно предупреждение, която действа от две десетилетия в 20-милионния мегаполис. Тя работи с около 100 сензора, поставени по тихоокеанското крайбрежие, където има най-голям риск от земетресения. Предупредени от 8200 мегафона много жители на столицата масово и бързо излязоха на улицата.

- Веднага разбрах, че е земетресение. Сложих си якето, загасих телевизора и излязох. Авеню Чапултепек беше пълно с хора. Те излизаха от сградите по пижами, с кучета.

В по-близки до епицентъра райони евакуират хора заради опасността от по-високи вълни цунами. Има рухнали сгради и щетите тепърва ще се установяват. За известно време 1 млн. души са останали без електричество. Усетени са десетки вторични трусове. В 11 щата днес са отменени учебните занятия. Близо 50 млн. мексиканци са усетили първия мощен трус, каза президентът Енрике Пеня Нието.

Енрике Пеня Нието, президент на Мексико: По последни данни магнитудът е 8,2 и това го прави най-силното земетресение, регистрирано в страната ни през последните 100 години.

През 1985 г. трус с магнитуд 8,1 по Рихтер причини мащабни разрушения и смъртта на близо 10 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха под домашен арест Лазар Влайков
Пуснаха под домашен арест Лазар Влайков
Откриха паметник на загиналите в Добричката епопея
Откриха паметник на загиналите в Добричката епопея