НОВИНИ

Най-старият манастир в Европа е у нас

Най-старият действащ манастир в Европа се намира край чирпанското село Златна ливада. Задълбочени проучвания на екип, ръководен от академик Росен Милев, потвърдени и от архивите на Ватикана, разкриват, че Светата обител е основана през 344-та година. Построена е 16 години по-рано от считания дотогава за най-стар манастир в Европа - „Кандида каса" в Шотландия. В една от монашеските килии край Златна ливада е отсядал и Васил Левски.

bnt avatar logo
от Таня Матева
09:33, 04.03.2016
7173
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Това е манастирът "Св. Атанасий" до село Златна ливада.

Сведенията сочат, че в далечната 344-та година по нашите земи идва Александрийският Архиепископ Атанасий за Вселенския събор в Сердика и отсяда близо до Берое - днешната Стара Загора. Според житието на светеца на това място той основава манастир.


Атанас Генов, работник в манастира „Св.Атанасий", с.Златна ливада: Тук е бил 4 години, той е създал манастира. В своята близо 1700 - годишна история манастирът многократно е разрушаван и съграждан отново. В двора има лечебно аязмо, а в скалната ниша срещу обителта светецът и неговите последователи са се усамотявали, за да се отдадат на пост и молитва. Дето се е докосвал Св. Атанасий, хората се докосват по тези места, за здраве се минава.

Историята разказва, че две икони, изографисани от Георги Данчов Зографина, са донесени тук лично от Апостола на свободата -Васил Левски. Сега има стая - музей, където е отсядал, където се е крил, казва още Атанас Генов.

В манастира се съхранява и ценен препис от Реймското евангелие, над което повече от 200 години френските крале са полагали клетва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ призоваха Пхенян да се въздържа от провокации
САЩ призоваха Пхенян да се въздържа от провокации
Китайски инвеститори с интереси в Карлово и Бургас
Китайски инвеститори с интереси в Карлово и Бургас