НОВИНИ

Най-успешните благотворителни концерти в историята

Понякога и най-големите звезди са съгласни да се простят с милионните хонорари в името на значими каузи. Благотворителният концерт "Цялата ни любов е за Манчестър", организиран от Ариана Гранде, събра над 10 милиона паунда, които ще бъдат дарени на семействата на жертвите от атентата в Манчестър.Вижте кои са другите най-успешни благотворителни концерти в историята.

Александър Детев
от Александър Детев
22:13, 09.06.2017
5709
Чете се за: 01:49 мин.
Истории
успешните благотворителни концерти историята

Благотворителният концерт в неделя, организиран от Ариана Гранде и с участието на множество звезди, събра над 10 милиона паунда, които ще бъдат дарени на семействата на убитите и ранени по време на атентата в Манчестър на 22 май. Събитието се проведе в Олд Трафорд и беше посетено от над 50 хиляди души. В концерта участие взеха както Гранде, така и имена като Роби Уилямс, Take That, Coldplay, Кейти Пери и други. Това не е първият път, в който музикални величия се събират на една сцена в подкрепа на дадена кауза. Първото подобно събитие се организира през далечната 1971 година, а оттогава насам, концертите в подкрепа на различни обществени каузи са десетки.

Концертът за Бангладеш 1971 г.

Желанието за независимост на Бангладеш от Пакистан води до безредици и геноцид.Милиони бягат в съседна Индия. Острата международна реакция и гласовете на влиятелни личности като Джордж Харисън помагат на страната да обяви независимост. Активна роля за това играе и Индия под ръководството на Индира Ганди.

Двата концерта в подкрепа на бежанците от Бангладеш (тогава още Източен Пакистан) се провеждат в прословутия Madison Square Garden в Ню Йорк на 1.08.1971 г. Организатори са Джордж Харисън от Beatles и индийския музикант Рави Шанкар. Сред участниците са Ринго Стар, Ерик Клептън и Боб Дилън. Макар че концертът не се предава на живо по телевизията, приходите са близо 250 хиляди долара, а албумът и филмът за събитието стават бестселъри.

;;

Live Aid 1985 г.

Масовият глад става причината за смъртта на над 400 хиляди души в Етиопия в периода 1973 - 1975 г. Той е и причината за организирането на това събитие – два концерта на стадионите "Уембли" в Лондон и "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк, посетени от близо 200 хиляди души и гледани от около 1,9 милиарда по света. В Лондон на сцената излизат Стинг, Фил Колинс, U2, Елтън Джон, The Who, а сетлистът на Queen е считан от мнозина за едно от най-добрите изпълнения на живо в историята. Зад Океана изпълнителите са не по-малко впечатляващи – Black Sabbath, Judas Priest, Брайън Адамс, Сантана, Мадона, Led Zeppelin, Тина Търнър, Мик Джагър и други. По-малки събития се организират и в Германия, Австралия, Съветския съюз и още няколко държави.

;

Live 8

Събитието добива легендарен статут, а 20 години по-късно се организира и Live 8. Той цели отново да провокира внимание към проблемите с бедността и глада в Африка. Провежда се непосредствено преди срещата на G8 в Република Южна Африка. Този път концертите са 10, а участниците – повече от 1000. Всички събития, съпътстващи Live 8, се провеждат на 2 юли, освен финалният концерт в Единбург, който е четири дни по-късно. Участие взима огромна палитра от звезди, а Пинк Флойд се събират на една сцена за първи път от 24 години.


;;;

Концертът в памет на Фреди Меркюри

Събитието се провежда на 20 април 1992 година в памет на легендарния вокалист на Queen. Смята се, че е гледано от повече от 1 милиард души. Концертът събира аристокрацията на рок музиката – от Metallica и Def Leppard, през U2 и Guns N’ Roses до Zucchero, Робърт Плант, Дейвид Бауи, Джордж Майкъл, Елтън Джон и, разбира се, останалите членове на Queen. Каузата на събитието обявява Елизабет Тейлър, близка приятелка на Меркюри. Всички събрани пари отиват за основаване на фондация, бореща се с ХИВ и СПИН.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа загуба за България от Беларус в официален мач
Първа загуба за България от Беларус в официален мач
България победи Полша в Световната лига с 3:2 гейма
България победи Полша в Световната лига с 3:2 гейма