НОВИНИ

Кои са най-важните акценти от споразумението на ЕС за миграцията

След маратонски преговори, продължили над 10 часа, европейските лидери успяха да постигнат споразумение за справяне с миграцията, което да е приемливо за всички държави. Те успяха да се споразумеят по текст, който удовлетворява всички страни. И Италия, която се оплакваше от липсата на европейска солидарност, и страните от Вишеградската четворка, които не искат квотно преразпределение на мигрантите, и държави като България и Австрия, които искат много сериозна охрана по външните граници. Вижте повече в прякото включване на нашия кореспондент в Брюксел Десислава Апостолова

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
09:10, 29.06.2018 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Лидерите се обявиха за цялостен подход към миграцията, който съчетава по-ефективен контрол на външните граници, засилена външна политика, най-вече по отношение на Африка и действия вътре в ЕС в съответствие с европейските принципи.

Емануел Макрон - президент на Франция: Европейското сътрудничество победи. Европа ще трябва да живее с мигрантския натиск дълго време. Трябва да успеем да устоим на това предизвикателство като останем верни на ценностите си.

Една от основните идеи в заключителния документ е създаването на контролни центрове вътре в ЕС, където да се прави разграничаването на незаконните мигранти и тези, които наистина се нуждаят от защита. Центровете ще се създават на доброволен принцип. Доброволно става и разпределението на мигрантите между държавите членки.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Занимавахме се с вторичната миграция и се разбрахме, че и тук трябва да се погрижим за ред и по-добро управление. Правилата трябва да се спазват. Никой бежанец няма право сам да избира страната в ЕС или Шенген, в която да подава молба за убежище.
;

За Австрия и редица други държави е много важно да се усили ролята на Фронтекс в контрола на външните граници на ЕС.

Себастиян Курц - канцлер на Австрия: Беше дълга и тежка дискусия. Все още има много различни подходи в ЕС, но аз съм радостен, че има много държави, които силно настояват за това, че трябва да намалим мигрантския поток към Европа. Това са не само Вишеградските държави, но и Холандия, Дания, България, Австрия и други, които смятат, че трябва да се засили охраната по външните граници.

Повече средства ще отиват и за африканските държави, където Брюксел се надява да създаде изнесени платформи за бежанци.

;

Днес Срещата на върха продължава с друга важна тема - Брекзит, а също и реформата в Еврозоната.

На срещата ще присъства и премиерът Бойко Борисов, който се очаква да обяви напредъка на България по пътя за изпълняване на критериите за прием в чакалнята на Еврозоната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите отхвърлиха втория вот на недоверие към кабинета
Депутатите отхвърлиха втория вот на недоверие към кабинета
Пламен Христов: Воля няма да подкрепи вот, водещ до нещо по-старо и неработещо
Пламен Христов: "Воля" няма да подкрепи вот, водещ до нещо по-старо и неработещо