След маратонски преговори, продължили над 10 часа, европейските лидери успяха да постигнат споразумение за справяне с миграцията, което да е приемливо за всички държави. Те успяха да се споразумеят по текст, който удовлетворява всички страни. И Италия, която се оплакваше от липсата на европейска солидарност, и страните от Вишеградската четворка, които не искат квотно преразпределение на мигрантите, и държави като България и Австрия, които искат много сериозна охрана по външните граници.

Вижте повече в прякото включване на нашия кореспондент в Брюксел Десислава Апостолова

Лидерите се обявиха за цялостен подход към миграцията, който съчетава по-ефективен контрол на външните граници, засилена външна политика, най-вече по отношение на Африка и действия вътре в ЕС в съответствие с европейските принципи.

Емануел Макрон - президент на Франция: Европейското сътрудничество победи. Европа ще трябва да живее с мигрантския натиск дълго време. Трябва да успеем да устоим на това предизвикателство като останем верни на ценностите си.

Една от основните идеи в заключителния документ е създаването на контролни центрове вътре в ЕС, където да се прави разграничаването на незаконните мигранти и тези, които наистина се нуждаят от защита. Центровете ще се създават на доброволен принцип. Доброволно става и разпределението на мигрантите между държавите членки.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Занимавахме се с вторичната миграция и се разбрахме, че и тук трябва да се погрижим за ред и по-добро управление. Правилата трябва да се спазват. Никой бежанец няма право сам да избира страната в ЕС или Шенген, в която да подава молба за убежище.
Лидерите на ЕС се споразумяха за миграцията след инфарктни 12-часови преговори

Лидерите на ЕС се споразумяха за миграцията след инфарктни 12-часови преговори

След близо 12-часови разговори европейските лидери успяха да постигнат споразумение за справяне с миграцията, което да е приемливо за всички държави.

За Австрия и редица други държави е много важно да се усили ролята на Фронтекс в контрола на външните граници на ЕС.

Себастиян Курц - канцлер на Австрия: Беше дълга и тежка дискусия. Все още има много различни подходи в ЕС, но аз съм радостен, че има много държави, които силно настояват за това, че трябва да намалим мигрантския поток към Европа. Това са не само Вишеградските държави, но и Холандия, Дания, България, Австрия и други, които смятат, че трябва да се засили охраната по външните граници.

Повече средства ще отиват и за африканските държави, където Брюксел се надява да създаде изнесени платформи за бежанци.

Италия заплашва да блокира всички решения от срещата на върха заради миграцията

Италия заплашва да блокира всички решения от срещата на върха заради миграцията

Италия заплашва да блокира всички решения от срещата на върха в Брюксел, ако исканията ѝ, свързани с миграцията, не бъдат приети. Очаква се европейски...

Днес Срещата на върха продължава с друга важна тема - Брекзит, а също и реформата в Еврозоната.

На срещата ще присъства и премиерът Бойко Борисов, който се очаква да обяви напредъка на България по пътя за изпълняване на критериите за прием в чакалнята на Еврозоната.