НОВИНИ

​Най-важният проект за Благоевградска област тази година е АМ "Струма"

Няколко важни инфраструктурни проекта предстои да бъдат реализирани тази година в област Благоевград. Най-значимият е строежа на автомагистрала “Струма”. Очаква се до края на годината предсрочно да бъде завършен участъка от магистралата между Струмяни и Сандански.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Станислава Христова
19:40, 08.01.2018
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

През тази година се очаква да продължи строежа на участъка от магистрала “Струма” от Благоевград до село Крупник. В тази част все още няма избран изпълнител за строежа на тунел “Железница”, който се намира в района на Симитли.

Тунелът, както и цялата магистрала трябва да бъдат завършени най-късно до края на 2023 година, тъй като в противен случай България ще загуби европейското финансиране за нея.

Другият проблемен участък от магистралата е трасето в района на Кресненското дефиле. Миналата година беше избран източния вариант на магистралата през дефилето , а това означава едното платно в посока към Гърция да минава по трасето на главен път е 79 като заобикаля град Кресна ,а другото към столицата успоредно в планината. Какви процедури свързани със строежа на магистралата предстоят през тази година...


В началото на тази година Министерството на регионалното развитие и благоустройството възложи на Агенция “Пътна инфраструктура” изработването на Подробен устройствен план за изграждането на лота на автомагистрала „Струма“ между Крупник и Кресна.

Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград: Към момента продължава изплащането на обезщетенията на имотите, които са засегнати от строежа на АМ "Струма", като Областна администрация към момента е изплатила обезщетения за близо над 400 имота, които надвишават като стойност 2 милиона лева.

През тази година ще бъде изграден газопровод до Разлог и Банско, където всички общински сгради и хотели се отопляват на природен газ.

Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград: В момента транспортирането на газта се извършва с товарни автомобили, така наречените трейлери, които зареждат газоразпределителната станция в Разлог. Когато имаме тежки зимни условия, това транспортиране се затруднява, създава и опасност.

Ремонтът и разширяването на граничния пункт “Станке Лисичково” край Благоевград се очаква да започне до няколко месеца. Това ще облекчи времето за преминаване и контрола на пункта. Ще се отрази и на туризма, тъй като именно от там преминават доста македонски граждани , които почиват в зимните ни курорти Банско, Добринище, Разлог.


От Областната управа казаха още, че предстои работа и по рехабилитацията и изграждането на пътя по посока за граничния пункт “Клепало” край Струмяни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на пострадалите от наводнението села в Бургаско готвят протест
Жителите на пострадалите от наводнението села в Бургаско готвят протест
БСП: Вот на недоверие ще има. ГЕРБ: Корупция има във всяка страна в Европа
БСП: Вот на недоверие ще има. ГЕРБ: Корупция има във всяка страна в Европа