НОВИНИ

Най-вероятно ще има втори тур на президентските избори в Северна Македония

Северна Македония гласува на първите президентски избори след промяната на името на страната. Македонците избират между трима кандидати - Стево Пендаровски, издигнат от управляващите, Гордана Силяновска-Давкова от опозицията и независимият Блерим Река. Изборният ден приключи преди минути.

Александър Марков
от Александър Марков
20:13, 21.04.2019
Чете се за: 01:54 мин.
По света

Преди малко приключи изборният ден в Северна Македония. Към 17:00 часа активността е 35%, гласували са 620 хиляди македноски граждани от милион и 800 хиляди имащи право на глас. Най-висока активността е в Крива Паланка, в Прилеп, Демир Капия, Демир Хисар, Вевчани и Крушово - все общини в южната и източна част на страната, където опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ е доста силна.

В Тетово, Куманово и Гостивар - общини, където има предимно етнически албанци, активността е доста ниска - 20%. Най-вероятно ще има втори тур на изборите за президент на 5 май, както се прогнозираше. Денят премина без сериозни изборни нарушения и напрежения.


По-добри отношения със съседите, членство в ЕС и НАТО, диалог с правителството за по-силна икономика и по-малко емиграция на младите. Това искат от новия си президент македонците.

- Да оди напред? - Накъде? - Па на кон Европа.

- Ке соработва со планот на Владата за намалувание на заминуванието, на миграцията на млади, главно добро едуцирани лугие, но не само млади, много други лугие от държавата, за все пак да остане некой овде и да има кой да я води напред овая държава.

- Керкичката да ни остане и да ни живее и во нормална земя.

Именно съвместна работа с правителството на Зоран Заев, което през последните 2 години подписа два договора с Гърция и България и пое по пътя на евроинтеграцията, обеща и кандидатът на управляващите Стево Пендаровски.

Стево Пендаровски, кандидат за президент на Северна Македония - Какви отношения бихте поддържали с България и Гърция, ако бъдете избран? - Аз съм един от най-силните поддръжници на Договора, който се подписа. Мисля, че това е единствената възможна европейка рамка, която ни изважда от балканската кал към Европа. Имам намерение да го поддържам без остатък, без резерва. Ако грагяните ми дадат денес своята доверба, моята задача е от денес натамо во иднина да направам по-добър живот за ниф. Не да сборувам дали преди 23 века Александър Македонски бил по националност не знам що.
;

Критик на Договора с Гърция за името, Гордана Силяновска-Давкова и днес обеща да се опита да преразгледа някои от клаузите му. А за отношенията с България дава дума да бъдат "отлични".

Гордана Силяновска-Давкова, кандидат за президент на Северна Македония: Бугарскиот народ е близок до нас. Бугария беше първата земя, що ни призна. Аз очекувам извънредна помощ от Бугария не само на патот кон совладуванието на енергетските проблеми во Македония, току на патот кон Европската уния. Яз имам и семейни релации со Бугария, яз имам неколко книги со колеги во Бугария, тако тоа що съм правила во науката, ке го правя и во политиката со задоволство.

Ключов за изхода от изборите ще е процентът избиратели, които ще излязат да гласуват не "за" президент, а отрицателно срещу кабинета и кандидата му, казва бившият министър-председател на Македония проф. Владо Бучковски.

Владо Бучковски, бивш премиер на Македония: Македонците сакат да изпорачат поръка до Заев. Требе да видиме колкава ке биде цената, коя ке я плати за Преспанскиот договор, па и за Договоро с България има овде противници, за употребата на язикот на нашите сограгяни албанци, тоа е, според мене, най-клучно на ови избори. Вистински тест и за Владата на Зоран Заев.

Вторият голям фактор за изхода от изборите са и албанските гласове.


Премиерът Зоран Заев гласува в родния си град Струмица, от където призова да бъде избран председател, водещ страната напред. Сегашният президент Георге Иванов също упражни правото си на глас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Католическата общност в България празнува Великден
​Католическата общност в България празнува Великден
За кървавия Великден в Шри Ланка от първо лице
За кървавия Великден в Шри Ланка от първо лице