НОВИНИ

Найджъл Фарадж подаде оставка като лидер на ЮКИП

Изненадващо - лидерът на евроскептиците - Найджъл Фарадж подаде оставка. Лидерът на Партията на независимостта на Великобритания обяви ,че е изпълнил политическата си амбиция. Фарадж е поредният, който "напуска кораба" след британския референдум, а страната продължава да се люшка в най-тежката политическа криза в съвременната си история.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:04, 04.07.2016
Чете се за: 01:13 мин.
По света

Дейвид Камерън - човекът, който отказа да изведе Великобритания от ЕС - първа ключова оставка. Последва го лидерът на лейбъристите - Джеръми Корбин. Фаворитът за бъдещ премиер - Борис Джонсън неочаквано обяви, че няма да се кандидатира. Поддръжници и противници на БРЕКЗИТ - оставки заваляха и в двата лагера. Евроскептикът Найджъл Фарадж, който от години се бори за развод с ЕС и най-накрая го постигна, неочавано реши да се откаже от политиката.

Найджъл Фарадж, лидер на UKIP
Никога не съм искал да правя кариера в политиката. Единствената ми цел беше Великобритания да излезе от ЕС. След като вече това е на път да стане, вярвам, че съм изпълнил задълженията си и няма какво повече да постигна. Време е да се оттегля.

Според Фарадж, следващият премиер трябва да е от лагера на искащите "развод" с Брюксел. Той обаче отказа да посочи име.

Найджъл Фарадж, лидер на UKIP
Няма да подкрепя никого публично, за да не съсипя политическата му кариера. Не ми е лесно да си тръгна от нещо, което съм създал, но всяко нещо в този живот си има цена. А аз платих висока цена. По време на предизборната кампания заявих, че си искам страната обратно. Сега си искам живота обратно.

Фарадж не за първи път си тръгва от политиката. След парламентарните избори хвърли оставка, но три дни по-късно размисли. Сега той заяви, че казва наистина сбогом.

;

Мнозина предположиха, че зад решението му стоят вътрешнопартийни проблеми, а реакцията на част от членовете на ЮКИП също даде повод за подобни коментари. Минути след новината за оставката на Фарадж, негов съпартиец публикува усмивка в туитър.

И докато ключовите политически фигури една по една се оттеглят, в Лондон се търсят спешни мерки за смекчаване на удара след излизането от ЕС. Според медиите на Острова, финансовият министър Джордж Осбър обмисля намаляване на корпоративния данък на под 15%. В момента той е 20 на сто, а в голяма част от страните в Европа, е поне 25%.

От Даунинг стрийт 10 пък обявиха, че бъдещият статут на пребиваващите във Великобритания граждани на ЕС, е сред най-важните теми, които ще бъдат обсъдени в рамките на преговорите за "развода" между Лондон и Брюксел. Това обаче ще стане едва след встъпването в длъжност на новия премиер. Кой ще бъде той, ще стане ясно на 9 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин с послание до Обама по повод 4 юли
Путин с послание до Обама по повод 4 юли
Тероризмът взе десетки жертви по света през последните дни
Тероризмът взе десетки жертви по света през последните дни