НОВИНИ

Найлоновите торби заливат Земята. България отговаря с такси, Кения - със затвор

Природата на Земята се дави в найлонови торбички. Природозащитници постоянно алармират за пагубните последствия от разпространяването на пликове от полиетилен за околната среда и биологичното разнообразие.В началото на седмицата Кения въведе най-строгия закон в света срещу найлоновите торбички. Всеки, който произвежда, продава или използва такива, е заплашен с до четири години затвор или глоба до 40 хиляди долара. Преди шест години България също се опита да ограничи тяхното използване, макар и с по-малко заплашителни мерки.Резултатът е противоречив и неясен.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
12:30, 03.09.2017
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

В една от месарниците в столицата на Кения Найроби се виждат най-лошите ефекти от масовото използване на полиетиленови торбички. От стомасите на някои от кравите са извадени поне 20 плика. Безразборното им хвърляне вреди също на морски животни, както и на хората.

Евгения Ташева - екологично сдружение "За земята": "Тези найлонови торбички достигат до морето, където стават на все по-малки и по-малки пластмасови частички, т.нар. микропластмаса. Тя пък вече, чрез морските организми [...] навлиза в хранителната верига. Оттам нататък, пътят до нашата чиния е много кратък."

За много потребители на пазара обаче еднократните торбички са незаменимо удобство.

У нас често казват, че не си българин, ако вкъщи нямаш найлонова торбичка, натъпкана с още найлонови торбички. Разбира се, безцелното трупане на полиетиленови пликове е екологичен проблем не само тук, а по целия свят.

Какво обаче прави България, за да намали тяхното потребление?

През 2011 година у нас беше въведена продуктова такса за найлонови торбички. Нейната цел е да ограничи производството и използването на пликове от този материал, като насочи интереса на потребителите към екологични алтернативи.

инж. Любозар Фратев - изп. директор на фирма производител на полиетиленови продукти: "Ние намалихме т.нар. чантички - тип "потник", до три процента. Свихме производството. Да, ние се ориентирахме към други неща, но това не помогна на природата."

От бизнеса не вярват, че таксата има ефект, защото много производители действат в сивия сектор, а повечето търговци изобщо не искат от пазаруващите пари за торбичка.

А за най-тънките пликове самият закон не предвижда цена.

Антон Пейчев - старши-експерт в дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите", МОСВ: "Tяхната основна функция е да бъдат първична опаковка, т.е. освен за насипни храни, за такива продукти като сирене, меса и други те изпълняват и хигиенна функция. И ако те бъдат таксувани, това би оскъпило крайния продукт за всеки един потребител."

Дали таксата е намалила използването на найлонови торбички в България не е напълно ясно. Според социологическо проучване, извършено по поръчка на екоминистерството в края на 2016, все повече хора се въздържат от тях.

Данни на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от природозащитници, показват значително нарастване в последните години. Тази статистика обаче включва и видовете, които не са в обхвата на таксата.

инж. Любозар Фратев - изп. директор на фирма производител на полиетиленови продукти: "Полиетиленовите торбички са едно достижение на технологията. [...] Въпросът е до култура, потребителска култура, и до организация за повторното използване на суровините."
Евгения Ташева - екологично сдружение "За земята": "Искаме да видим много по-голяма амбиция от страна на министерството. Първо, таксата да се прилага задължително върху всички размери найлонови торбички за пазаруване, включително и тези, които са без дръжки."

По думите на Антон Пейчев Европейската комисия разработва нов метод, с който всички държави - членки на ЕС, точно и еднакво да измерват употребата на найлонови торбички.

Поне преди приемането му екоминистерството не предвижда по-строги законови норми, а пълната забрана все още е далеч.

Така, у нас опазването на околната среда продължава да зависи най-вече от потребителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
400 хил. картички ще бъдат раздадени на чуждите туристи в България
400 хил. картички ще бъдат раздадени на чуждите туристи в България
Нашествие на медузи по Южното Черноморие
Нашествие на медузи по Южното Черноморие