НОВИНИ

Назначения и обвинения: ГЕРБ и БСП сблъскаха мненията си в "Денят започва"

В студиото на "Денят започва" Александър Ненков от ГЕРБ и Стоян Мирчев от БСП сблъскаха мненията си по случая "Кумгейт". Според Стоян Мирчев доказателствата за шуробаджанащината са с космически размери. 2/3 от държавните назначения по време на управлението на ГЕРБ стават без конкурс. Александър Ненков заяви, че навсякъде се провеждат конкурси отрече и няма законови нарушения при назначенията в администрацията.

bnt avatar logo
от БНТ
08:05, 04.10.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
Александър Ненков, депутат от ГЕРБ: Ако някъде има нарушен закон, нека всеки да си понесе отговорността. Ако има доказателства, че някой от назначените е виновен за нещо, направил е нещо нередно, незаконно, всеки да си носи отговорността. Ако днес Елена Йончева не излезе и не покаже на Делян Добрев "схемите", за които говори, тя трябва да се извини публично. Трябва да има граница на допустимостта.

Според Стоян Мирчев ГЕРБ нарушават две практики: назначават държавни служители без конкурс и не спазват закона за конфликт на интереси, който забранява определен тип назначения. По думите му, Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси не функционира. Така ГЕРБ като мнозинство блокира работата на институциите в Българя, за да прикрива шуробаджанашките си назначения.

Стоян Мирчев, депутат от "БСП за България": Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси трябва да бъде от 5 члена, тя има непълен състав и в момента са трима. Опитахме се да я попълним, но поради карикатурите, които номинираха от ГЕРБ самите те не успяха да си изберат членовете, за да се попълни. В момента комисията не може да функционира.

Според Ненков, обаче, Комисията по конфликт на интереси е една от най-уважаваните в Брюксел. Депутатът от ГЕРБ счита, че е съвсем нормално, когато някой е на ръководен пост, да назначи близки и роднини, ако имат нужната квалификация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП решава за достъпа на България и Румъния до Шенгенската информационна система
ЕП решава за достъпа на България и Румъния до Шенгенската информационна система
Петима са арестувани в Марсилия заради нападението в неделя
Петима са арестувани в Марсилия заради нападението в неделя