За първи път Националният дворец на културата ще е домакин на едно от най-мащабните международни художествени изложения. През следващия месец страната ни ще бъде домакин на близо 700 плаката на творци от цял свят ще се състезават за награда.

През погледа на един шестокласник това са шарени макарони. Според Мария от 10 клас е нещо друго.

Мария Дучева, 95 СУ "Проф. Иван Шишманов": Показва моето вътрешно аз - всякаква обърквация, обаче и изкуство.

Оградата на нейното училище вече не е просто решетка, а цяла галерия от плакати, всеки със свое послание. Който вдигне поглед от земята и погледне настрани ще открие предизвикателство за въображението.

Николай Цветков, 95 СУ "Проф. Иван Шишманов": Женско лице, красотата с морските вълни и пясъка.

Поводът за тази изложба насред улицата е идващият ден на будителите. И въпреки че оградата не е музей, тук никой не е посегнал на изкуството.

Велина Михова, зам.- директор на 95 СУ "Проф. Иван Шишманов": Както виждате не са надраскани, никъде не са унищожени.

Тази галерия е само увод предстоящото. Плакати на творци от цял свят ще влязат в НДК, като най-добрите ще бъдат наградени.

Проф. Божидар Йонов, председател на Триеналето на сценичния плакат: Много са желаещите автори от цял свят да покажат това, което правят в момента. Държавите са над 25.

Проф. Йонов е един от журито. Самият той е творец и добре знае, че плакатите будят умовете, затова всеки избира какво да види и усети. Стига да вдигне поглед от земята и да погледне за малко настрани.