НОВИНИ

Не достигат квалифицирани кадри във Варна

Намирането на квалифицирани служители все още е сред основните трудности на работодателите във Варна. Проблемът е още по-голям за сегапрохождащите фирми, които нямат опит с търсенето на кадри. По този повод представители на Бюрото по труда и компаниите, които вече са се сблъскали с проблема, се срещнаха със собствениците на новосъздадени фирми, за да им предадат опита си.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
15:30, 24.11.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

В туризма, образованието и медицинските услуги има най-сериозен недостиг на работна ръка във Варна. Квалифицираните служители вече работят за големи компании. Така за новосъздадените фирми няма особен избор от кадри.

Божидар Михайлов – директор на “Регионална служба по заетостта” - Варна:
"Сериозно се търсят технически кадри – електроинженери, елекротехници, техници, автомеханици, голямо е търсенето на шофьори за международния транспорт."

Бюрото по труда може да улесни новостартиращите фирми при търсенето на служители. Възможност предлага Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”.

Божидар Михайлов – директор на “Регионална служба по заетостта” - Варна:
"В рамките на 6 месеца изплащаме заплати и осигуровки за вски един нает, като целта е поне на този начален етап работодателите и работниците да могат да свикнат с работното място."

Големите компании също помагат на новите работодатели със съвети. Светла Златева, която е мениджър “Човешки ресурси”, разказва как е успяла да намери служители за фирмата, в която работи.

Светла Златева – мениджър “Човешки ресурси”:
"С младежките програми, които в момента са към Агенция по заетостта, успяваме да намерим млади хора до 29-годишна възраст, които наистина ни помагат и е факт, че по-голяма част от тях, които започват по тези стажантски програми остават на работа."

Големите компании си сътрудничат и с университетите, като им отправят препоръки за насоките, в които да обучават студентите. Засега обаче подготовката не отговаря напълно на търсенето, обясняват работодателите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Борисов за Брекзит: Ние сме длъжни да вървим напред
Борисов за Брекзит: Ние сме длъжни да вървим напред
Слабо земетресение край Плиска
Слабо земетресение край Плиска