НОВИНИ

Не достигат места в детските градини в район "Южен" в Пловдив

Тази учебна година около 500 деца не бяха приети в детска гадина в район Южен в Пловдив, съобщи кметът на района Борислав Инчев. Той уточни, че част от децата са приети в заведенията, които се намират в други райони на града. Това обаче създава неудобства за родителите, тъй като е свързано с пътуване.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Сашка Пушкова
08:18, 09.10.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Пловдивският район "Южен" е един от най-бързо развиващите се квартали на Пловдив. В него живеят около 100 хиляди души, а новите кооперации водят още нови жители, голяма част от които са семейства с малки деца. В десетте детски градини няма място за всички.

Светозар Илиев - баща: "Местата наистина не стигат. Това е реална ситуация. Ние сме конкретно на ниво "прием в ясли", късметът беше с нас."
Мария Томова - майка: "Тука има много деца. Също така аз от скоро тук живея, гледам болния си баща. Едвам кандидатствах за сина ми."
Милена Бонева - майка: "Трябва да направят още детски градини, много са малко в "Южен" конкретно. И ясли, и детски градини не достигат. На една приятелка детето ѝ в "Смирненски" в детска ясла, защото няма къде да е тука."

Тенденцията за недостиг на места в детските градини в район "Южен" се наблюдава през последните четири години, казаха от кметството. Затова планират строеж на нови градини, както и решаване на проблема с трите градини, които са в жилищни блокове.

Борислав Инчев - кмет на район "Южен" в Пловдив: "Планираме следващата година да започне строителството на нова детска градина, която да се намира на булевард "Александър Стамболийски", и по разчетите, които се правят, тя трябва да бъде за 8 групи, което означава 240 дечица да могат да бъдат приети там, а за следващите години има подготвени още две места."

Кметът се надява в рамките на следващите няколко години в "Кичук Париж" да има три нови детски градини, което ще реши проблема с недостига на места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пети кръг преговори за Брекзит
Пети кръг преговори за Брекзит
Д-р Никола Владов: Трябва да има по-добра здравна култура
Д-р Никола Владов: Трябва да има по-добра здравна култура