НОВИНИ

Не достигат работници за туристическия сезон

По Черноморието се готвят за туристическия сезон - заради ниското заплащане и през това лято се очаква недостиг на работници в сферата на туризма. Хотелиери вече обявяват търсените от тях специалисти в Бюрата по труда. Най-много свободни позиции има за сервитьори, бармани, готвачи, помощници в кухнята, камериерки и рецепционисти. Търсят се спешно и работници по поддръжката, които да стегнат почивната база преди идването на туристите.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински, Илко Илиев
14:43, 27.03.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Наемането на работници в курортите край Варна през тази година започва много по-рано. Причината е липсата на кадри, а туристическият сезон вече чука на вратата.


Божидар Михайлов, директор на Бюрото по труда - Варна: Хората, които имат малко повече качества, владеят чужди езици и имат повече професионален опит, се ориентираха за работа в чужди хотели, чужди компании.


Интерес към свободните места в сферата на туризма има. И през тази година обаче подготвените кадри са малко, твърдят работодателите.


Ивелина Попова, управител на хотел в курорта "Златни пясъци": Има глад за кадри. Това е всъщност всеобщо известен факт. За голямо съжаление тази тенденция се задълбочава във времето, защото в нашата сфера не е тайна, че заплащането не е особено високо. Изостанахме от много други сфери и това води до отлив на персонал.

За да попълнят свободните работни места в хотели си, някои от работодателите предлагат пакет от социални услуги, сред които транспорт и талони за храна.


Божидар Михайлов, директор на Бюрото по труда - Варна: На хората, които идват от вътрешността на страната и са по-отдалечени от местоживеенето им, се предлагат нощувки. Все повече са работодателите, които разширяват този пакет и се опитват да привлекат хора от по-далечно разстояние.

Макар и малко, вече има работодатели, които предлагат по-високи заплати. Дори и така те трудно задържат обучените специалисти, които търсят реализация зад граница.


Божидар Михайлов, директор на Бюрото по труда - Варна: Наистина там заплащането е по-високо. Така че, за да сме конкурентоспособни, за да си задържим хората тук, е добре да се предложат по-високи заплати.


Около 1000 са обявените свободни работни места в сферата на туризма в Бюрото по труда в Бургас. Тази година целта е освен предлагането на сезонна заетост, да се предостави възможност и за целогодишна. Най-голямо е търсенето на работници в курорта "Слънчев бряг". Освен камериерки, служители на рецепция и готвачи нараства търсенето и на аниматори. Преимущество е владеенето на поне един чужд език.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историята на един различен шофьор на такси
Историята на един различен шофьор на такси
Екип на ДОТИ пристигна пред блока на барикадиралия се бивш полицай
Екип на ДОТИ пристигна пред блока на барикадиралия се бивш полицай