В преговорите за Брекзит няма постигнат достатъчен напредък и затова извънредна среща на върха през ноември няма да има. За това се разбраха държавните и правителствени ръководители на страни от ЕС на работна вечеря по време на първия ден от срещата на върха, в която участва и премиерът Бойко Борисов.

Вечерята за Брекзит приключи доста по-рано от очакваното, защото развитие по въпроса няма. Сега европейските лидери се надяват в следващите дни и седмици преговорите да бъдат подновени, за да може да се достигне до решение на единственият неотложен въпрос - да не се въведе твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия.

За да има споразумение към края на март, когато Великобритания трябва да напусне ЕС, споразумение трябваше да се постигне този месец.

Европейските лидери поставят като възможно най-краен срок декември. Ако тогава няма напредък, технически постигането на споразумение няма да е възможно и Великобритания трябва да излезе от Съюза без договор. Това не е в полза на нито една от страните.

Днес британският премиер Тереза Мей изрази оптимизъм, че може да настъпи обрат в отношенията между Великобритания и ЕС.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Вчера постигнахме значителен напредък по въпросите за бъдещите ни отношения. Остава един ключов момент - да гарантираме, че няма да има твърда граница между Северна Ирландия и Ирландия. Не изключваме вариант да удължим преходния период, но ако това стане, ще бъде с няколко месеца. На този етап оставам оптимист, че този период ще приключи в края на 2020 г.

В дневния ред на срещата на върха по-късно днес продължава да стои и друг важен въпрос - миграцията и сигурността.

Решаваща работна среща за Брекзит на лидерите на ЕС

Решаваща работна среща за Брекзит на лидерите на ЕС

Решаваща среща на лидерите от Европейския съюз за Брекзит започна тази вечер в Брюксел. Британският премиер Тереза Мей информира колегите си за позиц...