НОВИНИ

Властите в Канада: Не е ясен мотивът за нападението в Торонто

10 души са загинали в канадския град Торонто, след като ван се вряза в пешеходци. 15 са ранените. Води се разследване. Засега не е ясен мотивът за нападението.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:04, 24.04.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

По обяд местно време, на оживено кръстовище в северната част на Торонто ван се качва на тротоара и започва да блъска пешеходци. Задържан е заподозреният за нападението 25-годишен жител на предградието Ричмънд хил на име Алек Минасян.

Досега той не е известен на полицията. Предполага се, че действията му са преднамерени, но според местните власти инцидентът няма връзка с националната сигурност. Сред версиите е психическо заболяване, а не тероризъм. Но това предстои да се докаже от разследването.

Моника Мирчовска, кореспондент на БНТ в Канада: След кървавия инцидент в Торонто жители на града организираха нощно бдение на мястото на трагедията.
Хосеин Кесикейкадех, местен жител: Шокиран съм. Защото такива неща не се случват в Торонто. Тук е много сигурно и спокойно място. Затова съм шокиран.

Със свещи и цветя хората отдадоха почит на 10-те жертви на нападението.

Константин Гулич, организатор на бдението: Излязох от сградата и видях телата да лежат точно тук. Наистина е ужасна трагедия, която, за жалост, застигна една мирна и приятелска общност, толкова мултикултурна и разнообразна.

Инцидентът съвпадна с провеждащата се в Торонто среща на ниво министри на сигурността и на външните работи на Г7. Консултациите са част от подготовката на предстоящата среща на върха през юни в Квебек.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение със сила 5,1 в югоизточния турски окръг Адъяман, има ранени хора
Земетресение със сила 5,1 в югоизточния турски окръг Адъяман, има ранени хора
Валентин Радев: Законът за футболното хулиганство може да бъде пренаписан
Валентин Радев: Законът за футболното хулиганство може да бъде пренаписан