Не е ясно кога ще започне извозването на опасните отпадъци, които вчера бяха открити на незаконно сметище в покрайнините на Свищов. От общината в крайдунавският град все още очакват предписанието на проверяващите от Еко инспекцията във Велико Търново, след което шлаката трябва да бъде преместена на специализирана площадка в Пловдив. По-рано днес стана ясно, че в състава на отпадъка има живачни и оловни съединения, но те по никакъв начин не могат да навредят на човешкото здраве.

Проверката на еко инспекцията във Велико Търново, показва, че Софийска фирма е трябвало да извози опасният товар от завода в Монтана, до регламентирана площадка в Пловдив. Как обаче шлаката е стигнала до незаконното сметище в Свищов все още не е ясно.

Станислав Станчев, РОСВ - Велико Търново: Отпадъкът е опасен, генериран от рециклирането на оловни акумулаторни батерии от завода в Монтана. Съдържа метални и оловно окиси, които след някакъв вид третиране могат да се извлекат от тази шлака!

Въпреки че според специалистите няма опасност за човешкото здраве, достъпът до незаконното сметище е ограничен.

Генчо Генчев, кмет на община Свищов: Имаме уверението, че до няколко дни тези отпадъци ще бъдат премахнати и ще бъдат взети почвени проби, за да се види какво е увреждането на земната почва. Настояваме веднага да бъдат премахнати от територията на община Свищов!

Законът предвижда глоба за фирмата нарушител в размер от 10 000 до 30 000 лева.