Магистрала "Струма" остава затворена. Заради пожара отсечката край Дупница ще бъде отворена най-рано след 20 дни. Не е ясно и колко ще струва ремонтът на щетите върху мостовото съоръжение. А трафикът за Гърция ще минава по обходния маршрут през път Е-79.

Към този момент трафикът по главен път Е-79 е интензивен, но задръствания няма. Заради големия поток от автомобили, предпоставки за образуване на тапи има на места по обходния маршрут между Дупница и Бобошево. Автомобилите, които пътуват от София към Кулата, слизат на главен път Е-79 на пътен възел Дяково. Качването на магистрала Струма става на пътен възел Бобошево.

Изключително натоварен е трафикът по обходния маршрут между Дупница и Бобошево, който е около десетина километра. Някои трудно се ориентират как да слязат от магистралата на главния път Е-79.

Вече трети ден движението преминава през селата Усойка и Джерман. Хората тук са притеснени за живота си, тъй като шофьорите не се съобразяват с ограниченията на скоростта.

В района на обходния маршрут ще дежурят допълнително полицейски служители. В момента продължава обследването на щетите по мостовото съоръжение. Чака се експертен доклад. Тонове отпадъци остават складирани под виадукта на магистралата.

Пламен Ангелов - директор, РИОСВ Перник: Започна дейността по отстраняването, може би 20 процента от отпадъка вече е отстранен, ако той не го отстрани в разумен срок, това трябва да го направи собственика на отерена. Пак повтарям: Като след това поиска възстановяване на средствата за това.

Ремонтните дейности ще бъдат извършени със средства на Агенция „Пътна инфраструктура“, но след като стане ясна количествено-стойностната сметка, ще се предяви регресен иск към собственика на предприятието.

От АПИ казаха, че до три седмици ще бъде пуснато движение в лентата в посока София, тъй като пораженията по тази част на магистралата са сравнително по-малко и ремонтът може да отнеме по-кратко време.

Ще бъде създадена необходимата организация за облекчаване на трафика през дните петък, събота и неделя, когато трафикът към Гърция е сравнително по-интензивен.

Докато бъде пуснато движението в едната лента, шофьорите трябва да преминават с повишено внимание по обходния маршрут заради големия поток от автомобили. За колко време обаче ще бъде ремонтирано мостовото съоръжение в посока Кулата за сега не е ясно.