НОВИНИ

Не могат да се намерят хора за свободните работни места

Нивото на безработицата у нас за първите шест месеца на годината пада с близо 2 на сто в сравнение със същия период на миналата година - сочат данни на Агенцията по заетостта. В същото време има 50 хиляди свободни работни места, за които бизнесът не намира хора. Дали ситуацията ще се промени, когато сезонните работници отново останат без работа и защо не достигат кадри на трудовия пазар: отговорът потърси Зоя Велинова.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова Оператор: Богомил Големанов
19:41, 27.08.2017
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

По данни на Агенцията по безопасността през юли у нас е отчетено равнище на безработица от 6.7%, което е най-ниското за последните 8 години.

Най-ниска е безработицата в София - 2.2%. Съвсем различна е картината, обаче в Северна България. В Северозападните части - Видин, Монтана хората без работа са над 10 на сто.

Проверихме в бюрата по труда в столицата колко са свободните работни места в момента и какво е търсенето. В бюрото по труда "Възраждане" за последните месеци са се регистрирали 4500 безработни, а свободните работни места са близо 1500. Хората без работа могат да кандидатстват и в други бюра до 50 км от населеното място, така че имат много възможности.

Юлияна Стефанова - Бюро по труда "Възраждане" към Агенция по заетостта: Безработните лица имат по-голям избор и те предпочитат няколко месеца да се огледат и ослушат и едва тогава да вземат решение. Сега не е както по време на кризата, когато за едно свободно работно място кандидатстваха по 40-50 души. Сега стана така, че служителите избират своите работодатели.

Красимир Трифонов доскоро е работел в телекомуникациите, но е съкратен и сега търси нещо подобно.

Красимир Трифонов - безработен: Предполагам, че няма да е много лесно, но не го смятам за невъзможно. Надявам се, но първо ще си почина 2 седмици... - А защо се наложи това съкращение? - Ами обща тенденция за съкращаване на разходите.

Защо стана така, че работа у нас има, а желаещите не са толкова много и в крайна сметка бизнесът се задъхва от недостиг на кадри?

Павел Павлов от 20 години е хлебопроизводител и има нужда поне от още 2,3 работници за месене и продажба на хляб.

Павел Павлов, хлебопроизводител, гр. София: От 1 година ги търся тези хора и не мога да ги намеря... в общи линии е кошмарно. Хората нямат желание да си вършат работата. Идват на работа с нежелание. Опитват се да кръшкат... да си тръгват поне с час по-рано, а искат голямо заплащане. Искат заплащане, на което техните възможности не отговарят. Вече спирам да търся работници. Ще свием нещата, ще работим само тези, които имаме желание. Честно казано - дойде ми до гуша.

Подобна е ситуацията и в предприятието за сладкарски и пандишпанови изделия в гр. Самоков, където през последните 3 години има огромен недостиг на кадри както високо, така и ниско квалифицирани.

Атанас Минев - мениджър производство в предприятие за сладкарски изделия, гр. Самоков: Всякакви длъжности търсим. Става въпрос между 30 и 50 човека, от общо 100 души персонал. Затова е трудно се справяме и правим всичко възможно да ги задържим.
БНТ: Кой е начинът да си осигурите тези кадри? - Проблемът не е само в заплащането, а и в образованието. Ето при нас, тъй като производството е специфично - само 1 университет в България предлага технолози, които да се развиват в нашата сфера.

Според специалисти от Института по пазарна икономика пътят на развитие и наемане на достатъчно работници е повишаване на заплатите. От бизнеса обаче веднага контрират, че трудно намират обучени и високо специализирани кадри, които да заслужават такова високо заплащане.

И от Асоциацията на индустриалния капитал предлагат решение на проблема с недостига на кадри. Настояват да се облекчи процедурата за наемане на чужденци и да се привлекат хора от Македония, Украйна, Беларус и Молдова.

И на финала за интересна инициатива на бюрата по труда в столицата, която дава добри резултати, тъй като среща лице в лице безработни и работодатели.

2,3 пъти седмично всяко бюро организира дни на работодателя, като предварително е направило подбор на безработни и в същия ден им се провежда интервю на място за работа. Това посредничество на бюрата по труда се оказва доста ефективно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Годишното авиошоу в Словакия приключи
Годишното авиошоу в Словакия приключи
Отново протести в Асеновград, вече всяка неделя в центъра на града
Отново протести в Асеновград, вече всяка неделя в центъра на града