НОВИНИ

Не са отпаднали юрисконкултските такси по делата за неплатено парно

Скандалните юристконсулстки възнаграждения по делата за неплатено парно, срещу които се обяви омбудсманът Мая Манолова, все още не са отменени. За да стане това трябва КЕВР да предложи промяна в Закона за енергетиката, заяви за БНТ зам. председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев.

Николай Минков
от Николай Минков
20:29, 25.02.2016
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

От "Топлофикация - София" обясниха, че пускат от понеделник анкетни карти, чрез които ще се обнови информацията за клиентите. Целта е бърза връзка с абонатите, за да не се стига до съд при просрочени задължения.

Юристконсултското възнаграждение при дела за неплатено парно се заплаща от длъжника и не се определя от топлофикацията, обясни заместник-председателят на столичния общински съвет Николай Стойнев.

Николай Стойнев - заместник-председател на СОС: Такова възнаграждение е заложено в наредбата за адвокатските възнаграждения и всъщност тези възнаграждения се начисляват от съда, а не от дружеството.

Стойнев поясни, че промяната на таксата може да стане само чрез изменение на наредбата за топлоснабдяване.

Николай Стойнев - заместник-председател на СОС: От Комисията за енергийно и водно регулиране се ангажираха да предложат такова решение, което да ограничи увеличаването на тази такса. Ние държим, когато има такова решение, то да е валидно за всички дружества. Т.е. както за "Топлофикация-София", така и за "Топлофикация-Перник" например.

От столичната топлофикация твърдят, че винаги търсят споразумение с длъжниците преди да се стигне до съд. Липсата на актуални данни за абонатите обаче често се превръщала в пречка.

Елизабет Павлова - говорител на "Топлофикация - София" : Затова от понеделник ще им предоставим анкетен лист, в който те да могат да запишат актуалните си данни, да запишат съответно и променените телефони, да ни дадат и-мейл.

Попълването на тази анкета е напълно доброволно, а защитата на личните данни е гарантирана.

Ако бавим плащане в новите фактури с големи черни букви ще ни напомнят, че имаме просрочено задължение или че ни предстои съд.

Елизабет Павлова - говорител на "Топлофикация - София": Почти всички хора, които до този момент са получили съобщения за предстоящо съдебно производство потърсиха контакт с нашия колцентър.

С въвеждането на код "платец", при продажба на имот, задължението за парно вече ще остава в стария собственик.

Едва 3% от длъжниците на топлофикация отиват на съд, а 77на сто от клиентите редовно си плащат сметките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военният министър на посещение в Благоевград
Военният министър на посещение в Благоевград
КЗК се съмнява в картел на пазара на горивата
КЗК се съмнява в картел на пазара на горивата