НОВИНИ

В ДАНС и прокуратурата не са постъпвали данни за 300 000 изтрити записи от БАЦИС

Данни, че 300 000 записи в БАЦИС са изтрити или манипулирани не са постъпвали в прокуратурата и ДАНС от представители на Българската петролна и газова асоциация. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров при изслушването си пред вътрешната и финансовата парламентарна комисия по повод Българската акцизна централизирана информационна система.

bnt avatar logo
от БТА
13:01, 22.01.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас
данс прокуратурата постъпвали данни 300 000 изтрити записи бацис

Цацаров обясни, че при проверката на сигнала, че системата БАЦИС се манипулира нито един от големите вносители и производители на гориво у нас не е дал данни за това.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви пред комисията, че нито в доклада на ДАНС, нито в изводите на прокуратурата, не се съдържа нито една от посочени в публичното пространство констатации за манипулации и извършени закононарушения. Според него анонсите в тази посока, могат да се окачествят като политически и свързани с предстоящия вот на недоверие срещу правителството.

По думите на финансовия министър твърдението, че от лятото на 2016 г. до края на 2017 г. системата не се усъвършенства са неверни. Горанов не отрече, че през 2016 г. в системата БАЦИС са констатирани определени рискове, но каза, че всички те са отстранени. "Няма нито едно вмешателство в ситемата или следа от такова", каза Горанов.

Ние сме изключително удовлетворени от работата на системата БАЦИС, от гледна точка ефектите за бюджета, допълни министърът. Той каза още, че необходимостта от постоянно подобряване на системата е задължително.

Директорът на Агенция "Митници" Георги Костов обясни пред депутатите, че през 2012 г. приходите от акциз са били 4 млрд. 47 млн. лв. като след въвеждането на системата БАЦИС ръстът е 23,1 процента. "Тази година приходите от акциз са 4,984 млрд. лв, а ръстът е 930 млн. лв.", каза Костов.

В хода на анализа от ДАНС бяха направени девет констатации - 8 от тях са отстранени към месец юли 2016 г., последната е в процес на отстраняване, каза още Костов.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев заяви при изслушването си за доклада на ДАНС за системата БАЦИС, че при проверката не са установени намеса и покровителство от най-високо политическо ниво за манипулации в акцизната система.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грипът затвори 142 училища у нас
Грипът затвори 142 училища у нас
Общината възстановява сиропиталище в Пловдив
Общината възстановява сиропиталище в Пловдив