НОВИНИ

Не се предвижда повишаване на възрастта за пенсия

Не се предвижда повишаване на възрастта за пенсия извън регламентираните в законодателството мерки, в сила от 2016 година, информират от социалното министерство.

предвижда повишаване възрастта пенсия
bnt avatar logo
от БНТ
17:21, 05.11.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Министерството прави уточнението във връзка с медийни публикации, свързани с публикувания за обществено обсъждане проект на Отчет за 2018 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.).

От там казват, че предложеният за обществени консултации проект на отчет включва предприетите комплексни действия, мерки, принципни виждания за преодоляване на демографските предизвикателства и адаптиране на секторните политики към демографските промени. В проекта на документа не се предлагат нови мерки за „повишаване на пенсионната възраст и стаж“, „ограничаване на ранното пенсиониране“ или „въвеждане на многофондова система във втория и третия стълб на пенсионната система“.

През 2015 г. Народното събрание одобри промени в Кодекса за социално осигуряване с цел финансово стабилизиране на пенсионната система и повишаване на адекватността на пенсиите. Сред предприетите тогава мерки беше предвидено и плавното повишаване на пенсионната възраст до достигане на 65 години за мъжете и жените през 2037 година. Тези разпоредби са в сила от 1 януари 2016 г. и продължават да се изпълняват според регламентирания в законодателството график ежегодно.

Предложеният за обществено обсъждане проект на Отчет за 2018 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.) не съдържа нови мерки и предложения за допълнително нарастване на пенсионната възраст и стаж, извън предвиденото в приетото през 2015 г. законодателство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камионът с незаконни мигранти в Гърция е на молдовец с българско гражданство
Камионът с незаконни мигранти в Гърция е на молдовец с българско гражданство
МВнР: Стачката в Луфтханза ще засегне всички полети на компанията
МВнР: Стачката в "Луфтханза" ще засегне всички полети на компанията